• BIST 100

    9807,1%0,33
  • DOLAR

    35,93% -0,13
  • EURO

    37,32% 0,69
  • GRAM ALTIN

    3275,49% 0,55
  • Ç. ALTIN

    5244,78% 0,83

SAHİM-SEN Başkanı Özlem Akarken | Memur ve emekli açlığa itildi

SAHİM-SEN Başkanı Özlem Akarken hakem heyetinin insafıyla karara bağlanan toplu sözleşme kararını sert bir dille eleştirdi.

Ekonomi 1.09.2023 12:15:39
SAHİM-SEN Başkanı Özlem Akarken | Memur ve emekli açlığa itildi

SAHİM-SEN Başkanı Özlem Akarken | Türkiye Yüzyılı'nda memur ve kamu emeklisi açlığa itildi



 

Hakem heyetine kalan memur ve memur emeklisini ilgilendiren 7. Kamu Toplu Sözleşmesi'ndeki görüşmeler sonuçlandı. 2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak olan toplu sözleşme karara bağlandı. Buna göre; hakem heyeti kararı doğrultusunda kamu görevlilerine 2024 yılı için yüzde 15+10, 2025 yılı için yüzde 6+5 artış yapılacak. SAHİM-SEN Başkanı Özlem Akarken, “Memur ve emeklisi sadaka istemiyoruz. Geçinmek istiyoruz dedi ama yetkili sendikanın yıl içinde yaşananları hükümete zamanı yeri geldiğinde iletemediğinden sosyal devlet anlayışı yok sayılarak Türkiye Yüzyılı’na refah payı bile olmadan geçinmesi istenen bir kamu personeli ve emeklisi yaratıldı” dedi.

4 milyon memur ve 2 buçuk milyon memur emeklisinin maaşlarına 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zam oranı belli oldu. Anlaşma sağlanamaması üzerine devreye giren hakem kurulu 5 toplantı yaptı ama yine hükümetin sunduğu teklif oy çokluğuyla kabul edilmiş oldu. Kamu Görevlileri Hakem Heyeti, 7. Dönem Toplu Sözleşme'de uzlaşmazlıkla sonuçlanan oransal zam ve genele ilişkin maddelere ilişkin kararını verdi. 26 Ağustos'ta başlayan toplantılarda müzakerelerini tamamlayan Hakem Heyeti, uzlaşılmayan maddeler üzerine gerçekleştirdiği oylama sonucunda 2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak olan toplu sözleşmeyi karara bağladı. Buna göre; Kamu Görevlileri Hakem Heyeti kararı doğrultusunda kamu görevlilerine 2024 yılı için yüzde 15+10, 2025 yılı için yüzde 6+5 artış yapılacak. 

MEMNUNSEN ORDUSU BU KARARI İMZALADI

“Memur ve emeklisi sadaka istemiyoruz. Geçinmek istiyoruz dedi ama yetkili sendikanın yıl içinde yaşananları hükümete zamanı ve yeri geldiğinde iletemediğinden iyileştirmelerden taban memnun söylemleri vererek Türkiye Yüzyılı’na refah payı bile olmadan geçinmesi istenen bir kamu personeli ve emeklisi yaratıldı” yorumunda bulunan Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, “Zamanında ve halen yetkili sendika   destekçileri MemnunSen Ordusu olarak bu karara imza atmış oldu. Tarih sayfalarında Türkiye Yüzyılı diyenlerin geleceğe dair emin adımlarla yürüdüğü ama memurunu ve emeklisini açlığa ittiği unutulmayacak. Memurların ve emeklilerin şu anki durumlarından maalesef yetkili sendika ve Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek hükümet ve ortakları sorumludur. Artık boğazımda bir yumru olarak yutkunarak dünya yansa umurunda olmayan kamu personeli ve emeklisi de bu durumu terazisine koyup değerlendirecektir. Hakem heyetinin verdiği kararla gerçekler göz önüne serilmiştir. Hükümet sesimizi duyup bizleri bağımsız sendikaları keşke dinleseydi. Kapıları kapatmasaydı” dedi.

VERİLEN SÖZLER BALON GİBİ PATLADI

Enflasyon farkının her zamanki gibi 6 aylık dönemler halinde ödeneceğini söyleyen SAHİM-SEN Başkanı, “Ancak kurul maalesef refah payı talebini kabul etmemiştir. Merkez Bankası'nın 2024 enflasyon tahmini % 33, 2025 tahmini ise % 15 seviyesine yükseltilmişti. Bunu da not edelim. Üzülerek ve bir kez daha ibraz ediyoruz memur ve emeklisinin maaş zammı Merkez’in enflasyon tahminlerinin altında kalmıştır. Verilen sözler kocaman bir balon olarak patlamıştır” ifadesini kullandı.

KAMU TARAFININ 6 OYUNA KARŞI 4 RED İLE ZAM ORANLARI KABUL EDİLDİ

Zam oranları, kamu tarafının 6 oyuna karşı 4 red ile kabul edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 17 Ağustos'taki son teklifini koruyarak zam teklifinde değişiklik yapmadı. 1 Ağustos'ta başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde memur tarafını temsil eden sendikaca, 2024 için toplam % 70, 2025 içinse % 40 zam talep edilmişti. Kamu İşveren Heyeti, 14 Ağustos'taki ilk teklifinde 2024'ün ilk altı ayında % 14, ikinci altı ayında % 9, 2025'in ilk altı ayında % 6 ve ikinci altı ayında % 5 zam teklif etmiş, 17 Ağustos'ta ise teklifini 2024'ün ilk altı ayında % 15, ikinci altı ayında % 10, 2025'in ilk altı ayında % 6 ve ikinci altı ayında % 5 şeklinde revize etmişti. 

TÜRKİYE YÜZYILI’NDA MEMUR VE EMEKLİLER ENFLASYONA YENİK DÜŞECEK

7. Dönem Toplu Sözleşme'de kararını veren hakem heyetinin vermiş olduğu bu oranların Türkiye Yüzyılı’nda memur ve memur emeklilerini enflasyona ezdireceği bir gerçek. Ulaşım, gıda, barınma, kira ve temel ihtiyaçların dahi karşılanmakta zorlandığı bu fiyatlarla 4 milyon memur ve 2 buçuk milyon memur emeklisinin umudu da iyice kırılmış oldu. Memurların ve memur emeklilerinin haklarının gasp edildiğini söyleyen SAHİM-SEN Başkanı Akarken son olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu rakamları kabul etmek mümkün değil. SAHİM-SEN olarak önerilerimiz çok açık. Geldiğimiz noktada ise memurların ve memur emeklilerinin sesleri ne yazık ki inatla duyulmuyor. Kendi memuruna, kendi emeklisine bu oranları layık görenleri anlamakta zorlanıyoruz. Bu rakamların kabul edilmesi çok trajik.”   


AKOM'dan İstanbul ve çevresi için fırtına uyarısı

Pınar Gültekin Cinayeti | Yargıtay kararına itiraz

Fahir Atakoğlu belgeselinin ilk gösterimi yapıldı

Mahmut Tuncer'in Kayınvalidesi Yüksel Özsoy hayatını kaybetti

Prof. Dr Şengör'den korkutan uyarı

Çiğdem Bayrak Tör neden tutuklandı?

Deprem bölgesinde 'Rezerv Alan' kabusu

Bahis dolandırıcılığına dikkat

Kız Kardeşim Projesi Yeni Yıldızlarını Arıyor

Her 6 Saniyede 1 Kişi Diyabet Nedeniyle Hayatını Kaybediyor

Yenidoğan Çetesi doktoru İlker Gönen intihar etti

Bağırsaklarınız Gerçekten "İkinci Beynimiz" mi?

EY Jeostratejik Görünüm 2025 raporu yayımlandı

Dengesiz beslenme psikolojiyi bozuyor

TEKNOFEST Kuşağı Engelleri Ortadan Kaldırmak İçin Çalışıyor

İBB, ücretsiz sağlık hizmeti sunduğu taşınmazı geri kazandı

Seydi Taş | Eğlence modeli değişmeli

AKOM uyardı, İstanbul'a kar ve soğuk hava dalgası geliyor4

Atatürk'ün askeri olmak suç sayıldı | Genç teğmenler ordudan atıldı

İmamoğlu'na destek verenlere polis müdahalesi

İngiltere'ye girişlerde vize için yeni dönem

Trafikte yılın ilk üç haftasında ceza yağmuru

Bela okuduğu iddia edilen vatandaş tutuklandı

Kredi Çeşitleri ve Özellikleri: Hangi Kredi Size Uygun?

Kartalkaya’daki Yangın Alarm Veriyor | Yapılarımız Ne Kadar Güvende?

41 Kere İstanbul kitabı ile İstanbul'un izinde

TEKNOFEST’te Büyük Mücadele, Savaşan İHA’lar Sahada

Üç gazeteci gözaltında | Halk TV'ye polis geldi

Makine sektörü İzmir’de buluşuyor

Şanlıurfa'da anne ve iki kızı evinde ölü bulundu

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 21 18 0 3 32 57
2.Fenerbahçe 21 16 2 3 33 51
3.Samsunspor 21 12 5 4 11 40
4.Eyüpspor 21 11 4 6 15 39
5.Göztepe 21 10 7 4 13 34
6.İstanbul Başakşehir 21 9 7 5 9 32
7.Beşiktaş 20 8 4 8 8 32
8.Kasımpaşa 21 6 5 10 -3 28
9.Alanyaspor 21 7 7 7 -3 28
10.Rizespor 21 8 10 3 -10 27
11.Trabzonspor 20 6 6 8 10 26
12.Gazişehir Gaziantep 21 7 9 5 -3 26
13.Antalyaspor 21 7 10 4 -16 25
14.Konyaspor 21 6 9 6 -6 24
15.Sivasspor 21 6 10 5 -9 23
16.Kayserispor 20 3 9 8 -20 17
17.Bodrum FK 21 4 13 4 -14 16
18.Hatayspor 21 1 13 7 -17 10
19.Adana Demirspor 21 2 17 2 -30 5

YAZARLAR