Uluslararası Uzay İstasayonu nasıl kuruldu

Soğuk savaş döneminin hüküm sürdüğü bir dönemde NASA, dünya yörüngesine bir istasyon yerleştirme projesini öncelikli olarak SSCB füzelerine karşı savunma ve uzaktan algılama amacıyla projelendirdi.

19 Ekim 2014 Pazar 01:41
Uluslararası Uzay İstasayonu nasıl kuruldu







Uluslararası Uzay İstasyonu nasıl kuruldu

Uluslararası Uzay İstasyonu, ingilizce adıyla International Space Station (ISS) fikri 1976 yılında ilk kez ortaya atıldı. Soğuk savaş döneminin hüküm sürdüğü bir dönemde NASA, dünya yörüngesine bir istasyon yerleştirme projesini öncelikli olarak SSCB füzelerine karşı savunma ve uzaktan algılama amacıyla projelendirdi. 1979 yılına kadar Pentagon tarafından desteklenen proje için somut adım 1986 yılında atıldı. Soğuk savaş tehdidinin ortadan kalkmasıyla birlikte istasyonun uluslararası misyona açık hale getirilmesi çalışmaları başladı. ISS için 1998 yılında fırlatılan Zarya Kargo aracı ilk çekirdek gövdeyi dünya yörüngesine başarıyla yerleştirmesinin ardından 2000 yılının başlarında istasyona Rusya ve ABD kargo araçları donanım taşımaya başladı.

BEŞ ÜLKE DESTEK VERİYOR

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA ile Rusya Federal Uzay Ajansı arasındaki orijinal ortak niyet bildirgesine göre Uluslararası Uzay İstasyonunun bir laboratuvar, gözlemevi ve fabrika olması planlanmıştı. Ayrıca gelecekteki Ay, Mars ve çeşitli astroid görevleri için ulaşım, bakım ve ara üs olarak hizmet vermesi de planlanmıştı. 2010 yılı ABD ulusal uzay poliçesinde, İstasyona mevcut görevlerine ek olarak ticari, diplomatik  ve eğitim amaçlı görevler verilmiştir. Halen ABD, Rusya, Fransa, Japonya, Kanada ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından finanse edilen UUİ'nin görev süresi 2024 yılına kadar uzatılma çabaları var.

İNSAN ELİYLE UZAYDA YAPILAN İLK İNŞAAT

Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ, İngilizce: International Space Station (ISS)), alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır.[1] İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur.  Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

BİLİM TARİHİNE GEÇEN DENEYLER YAPILDI
UUİ, deneyler için uzay ortamı ve düşük yerçekimi ortamı sağlayan bir laboratuvar merkezidir. Mürettebatın biyoloji, fizyoloji, fizik, kimya, astronomi, meteoroloji ve daha birçok dalda deneyler yapmasına olanak verir.  İstasyon ayrıca Ay ve Mars görevlerinde kullanılması planlanan ekipman ve sistemlerin, kullanım öncesi uzayda test edilmeleri için çok uygun bir ortam sağlar.

Uzaydaki en uzun kesintisiz olarak insan bulundurma rekorunu elinde tutan istasyon, Keşif 1 mekiğinin 2 Kasım 2000 tarihinde istasyona varmasından bu yana, uzay mürettebatını 5098 gündür kesintisiz olarak barındırmıştır ve barındırmaya devam etmektedir. Bir önceki rekor, 3644 gün ile Sovyet uzay istasyonu Mir'e aitti.  UUİ, bugüne kadar 15 farklı milletten astronot ve kozmonota ev sahipliği yapmıştır.

Uluslararası Uzay İstasyonu programı, beş katılımcı uzay kuruluşu tarafından oluşturulmuş ortak bir projedir, bu kuruluşlar ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'dır.  İstasyonun mülkiyet ve kullanım hakları hükümetler arası antlaşmalar ve sözleşmelerle belirlenmiştir. İstasyon, Rus Yörünge Bölümü ve Amerika Birleşik Devletleri Yörünge Bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. İstasyonun yörünge yüksekliği 330 km. ilâ 435 km. arasında değişmektedir. İstasyon zamanla azalan irtifasını arttırmak için Zvezda modülünün motorlarını veya ziyaretçi uzay araçlarını kullanır. Bir günde Dünya çevresinde 15,5 tur atar.



Son Güncelleme: 19.10.2014 01:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.