Türk uçak gemisi için geri sayım başladı

Türkiye'nin ilk uçak gemisi olma özelliğini taşıyan Havuzlu Çıkarma gemisi bir tabur askerle okyanuslarda bile görev yapabilecek yeteneğe sahip olacak

02 Ağustos 2015 Pazar 05:29
Türk uçak gemisi için geri sayım başladı






Türk uçak gemisi için geri sayım başladı

Türkiye, kendi imkanları ile üretmeye hazırlandığı Havuzlu Çıkarma Gemisi için imzalar atıldı. Elektronik haberleşme, güvenlik, yazılım ve seyrüsefer sistemlerinin tamamen milli imkanlarla üretilmesi planlanan ilk uçak gemisinin üretimi 5 yılda tamamlanacak.

SEDEF TERSHANESİNDE ÜRETİLECEK

Geçtiğimiz mayıs ayında Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın (SSM) Sedef Gemi İnşaatı Sanayi A.Ş arasında imzalanan gemi projesinin, önceki günde Aselsan ve Havelsan tarafından sistemlerinin anlaşması imzalandı. 2021 yılında DKK'ya teslim edilmesi planlanıyor. Bunların başında geminin alt kısmında yer alan havuz içerisinde sahile tank ve benzeri savaş araçlarının çıkarılmasını sağlayacak gemiler bulunuyor. Yine gemiye helikopter inebilirken, gemiden top ve füze atışı da yapabilen özellikler bulunacak.

OKYANUSLARA AÇILABİLECEK KAPASİTESİ VAR

Anlaşmaya Sedef Tersanesi adına Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Kalkavan ve Savunma Sanayi Projeleri Direktörü Osman N. Yurtsever, Aselsan adına Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Üçüncü ve Genel Müdür Faik Eken, Havelsan adına Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Öztekin ile Genel Müdür ve CEO Sadık Yamaç imza attı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, LPD Projesiyle, Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de asgari bir tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerekmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek bir gemiye sahip olacak.

GEMİ TABUR GÜCÜNE SAHİP

Tam yüklü deplasmanda 27 bin 436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda inşa edilmesi planlanan LPD, Türk Silahlı Kuvvetlerinin deniz platformu olacak. LPD Gemisinde bulunacak savaş-elektronik sistemlerinin sağlanması ve entegrasyonu konusunda imzalanan sözleşme kapsamında gemi ile ilgili Aselsan 127 milyon 252 bin avro, Havelsan ise 87 milyon avro tutarında iş yapacak.

ELEKTRONİK TEÇHİZATI ASELSAN VE HAVELSAN'DAN

Projede Aselsan tarafından Havuzlu Çıkarma Gemisi, Mekanize Çıkarma Araçları, Araç-Personel Çıkarma Araçları üzerinde yer alacak muhabere ve uydu sistemleri inşaa edilecek. Havelsan ise ana görev fonksiyonları ile çok tehditli ortamda savaşma yeteneğini sağlayan Ağ Destekli Savaş Yönetim Sistemi test-tecrübe ve entegre lojistik faaliyetlerini sağlayacak.

ULUSLARARASI OPERASYONLARA KATILABİLİCEK

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı doğrultusunda yurtiçinde inşa edilecek LPD, bin 200 personel ile birlikte helikopterleri, dikine iniş kalkış yapabilen uçakları, insansız hava araçlarını, tanklar ve farklı tipte araçları, ana üs desteği olmadan kriz bölgelerine taşıyabilecek ve havuzunda taşıyacağı çıkarma araçları ile çıkarma operasyonlarına katılabilecek. LPD, Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekat alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu'nda kullanılabilecek. Geminin uzunluğu 230 metre, genişliği 30 metre, maksimum hızı 21 knot olacak.
Son Güncelleme: 02.08.2015 05:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.