Güneş tutulması | Milyonlarca insan bu görüntüyü izliyor

Bilim insanları, milyonlarca meraklı dünyanın değişik bölgelerinde tam güneş tutulması anını doyasıya izlemek için adeta seferber oldu. Dünyanın pekçok bölgesinde milyonlarca kişi bugün güneş tutulmasına tanık oluyor.

20 Mart 2015 Cuma 12:15
Güneş tutulması | Milyonlarca insan bu görüntüyü izliyor






Güneş tutulması | Milyonlarca insan bu görüntüyü izliyor

Bilim insanları, milyonlarca meraklı dünyanın değişik bölgelerinde tam güneş tutulması anını doyasıya izlemek için adeta seferber oldu. Dünyanın pekçok bölgesinde milyonlarca kişi bugün güneş tutulmasına tanık oluyor.


Ay, Güneş'in önünden geçerken, dünyanın bir bölümü neredeyse tamamen kararıyor. Danimarka'nın Faroe Adaları ve Norveç'in Svalbard takımadasında ayın güneşi tamamen kapatması bekleniyor.

Bu doğa olayına tanık olmak isteyenler daha şimdiden her iki yerde de sahilleri doldurdu. Hatta havanın kapalı olması olasılığına karşı tutulmayı bulutların üzerinden izleyebilmek için uçak yolculuğuna çıkanların bile olduğu bildirildi.

TÜRKİYE'DE İLK İZLENİM İZMİR'DE

This sketch depicts the solar atmosphere during a June 16, 1806, total solar eclipse.

300 yıldır ilk kez bahar aylarının başlangıcında meydana gelen Güneş tutulması Türkiye'den de izlenebiliyor.

Tutulma Türkiye'de ilk olarak saat 10:48'de İzmir'de başladı. İstanbul'da ise tutulma 10.52'de başladı. 11.56'da maksimum seviyeye ulaşan tutulma, 13.02'de sona eriyor.

Bilim adamları güneş tutulmasına çıplak gözle bakılmaması konusunda uyarıda bulunuyorlar.

The animated image shows the path of the March 20, 2015 solar eclipse.TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr Halil Kırbıyık da, Güneş'e doğrudan çıplak gözle bakılmaması uyarısı yaptı.

Prof. Dr. Halil Kırbıyık, "Ya güneş gözlüğü, ya da isli cam veya özel gözlüklerle bakılsın ki, ultraviyole ışın bakımından gözler zarar görmesin" dedi.

Bir başka uyarı da güneş tutulması sırasında akıllı telefonlardan selfie çekilmemesi yolunda.

Tutulma sırasında selfie çekerken güneşe çok kısa bir süreyle bakmanın dahi gözün gerisinde yanıklara yol açabileceği söyleniyor.

Uzmanlar bizzat selfie çekmenin değil, telefonu uzatıp açıyı ayarlamaya çalışırken, güneşe bakmanın zararlı olduğunu belirtiyor, tutulmayı izlemek için özel olarak düzenlenmiş etkinliklere giderek buralardaki özel teleskopları, güneş tutulması gözlüklerini kullanmanın çok daha güvenli olacağına dikkat çekiyorlar.

TAM GÜNEŞ TUTULMASI

Güneş tutulması, Ay'ın yörüngeden geçerken dünya ile güneş arasına girmesiyle gerçekleşiyor. Her 18 ayda bir dünyanın bir yerinde güneş tutulması görülebiliyor.

Ancak aynı yerde tekrar görülmesi 360 - 460 yıl gibi bir süre aldığından ender görülen bir olay olarak kabul ediliyor.

Bilim adamları ise bunu fırsat bilerek güneş enerjisinden elektrik elde etme sistemlerini denemeyi planlıyor.

Almanya, İtalya ve Fransa'da kullanılan elektriğin bir bölümü güneş enerjisinden karşılanıyor. Almanya'da yaz aylarında enerjinin yüzde 40'ı güneşten elde ediliyor.

Bu nedenle bilim adamları bugün tutulmanın içinde çok sayıda güneş paneli bulunan güneş enerjisi tesislerini nasıl etkileyeceğini gözleyecek.

Tutulmanın atmosferde ne gibi değişikliklere yol açtığı da araştırılacak.
Son Güncelleme: 20.03.2015 12:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.