Türk futbolunda milli takım ve kulüpler düzeyinde büyük bir çöküş var.

Öyle ki İzlanda ve Estonya maçlarındaki sonuçlar kimsenin umurunda değil ki derbi ile ilgili olarak yazarların ve yorumcuların  nerede ise tamamı  “kırmızı kart”  ve  “Emenike’nin pozisyonu penaltı mı değil mi “ konusundan  başka bir şey belirleyememiş. Halbuki , futbolumuzdaki çöküş ile derbideki tablo arasında öyle bir ilişki var ki bu ilişki maçın 88inci dakikasın ortaya çıktı.
 
İlk yarı FB’nin kaçırdıkları da Estonya maçında Umut’un kaçırdıkları da aynı enstrümandan çıkan farklı ses gibiydi . Tek forvetin arkası en az onun kadar  “pozisyon önsezisi” ,” yer alma yeteneği” , “vuruş becerisi” gibi özelliklere sahip olan oyuncu barındırmıyorsa  sonuç  ; “Bu kadar baskılı oynar , kaçırır , fiziksel  ve mental yorgunluğun faturasını gol yiyerek ödersiniz” şeklindedir. FB , Emenike’yi yalnız forvet oynattıkça bu sonuç ile sık karşılaşacaktır. Pozisyon sayısı da gol sayısı da  takımdaki oyunculara  homojen dağılmalıdır. FB’de geçen yıl öyleydi. İsmail Kartal eskiden savunma oyuncusu olduğu için hücumda üretemediğini  Alves atıldıktan sonra “Emenike-Hasan Ali” değişikliği ile yaptı ve  Olcan kanadını kapatarak GS’nin  10 dk.lık iştahını kesti. Çünkü karşısında set oyunu oynamayı beceremeyen , nitelikli oyuncusu olmadığından “ikiye bir” ,”araya oynama” ,”sıfıra inme” aksiyonlarını yapamayan bir GS  vardı. Üstelik bir duran top organizasyonundan gol de bulabilecekti.
İşte bu çaresizliği gören ve “Bu kadro ile bu ortamda organize hücum yapayız , 10 kişilik rakibi de yenemeyiz” diye düşünen Sneijder sahneye çıktı ve Avrupa futbolunun bizden  önde olan unsurunu hatırlattı : “Önce düşün sonra uygula
 
Olayı böyle analiz etmeyenler “gollerin uzaktan atılan şutlar ile oluşunu” , böyle analiz edenler ise “nitelikli oyuncu maç sırasında teknik direktör gibi  düşünerek oyunu çözen oyuncudur” şeklinde yorumladılar.
Tuhaftır ki 40 dk.lık set oyununda ondan başka hiçbir GS’li oyuncu şut atmayı düşünmedi. Tıpkı Estonya maçında alternatif hücum şekilleri düşünmeyişimiz gibi.
 
Oyuncu kalitemizdeki düşüşü en çok seyirci görüyor ki  maça gitmeye tenezzül etmiyor.
Seyirci ve Sneijder daha ne yapsın ?
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.