İnternet erişimine Torba Tasarı ayarı

Dün yapılan Torba kanun tasarısı görüşmelerinde önemli son dakika değişikliklerine gidildi. Buna göre gerekli hallerde mahkeme kararı olmaksızın 4 saat içinde internete erişim engellebilecek

09 Eylül 2014 Salı 08:23
İnternet erişimine Torba Tasarı ayarı






TBMM Genel Kurulu, Ak Parti’nin 40 bin öğretmen atanmasıyla ilgili sıkıntının yaşanmaması için konuya ilişkin hüküm de içeren torba kanun tasarısını yasalaştırmak üzere yaptığı çağrı doğrultusunda dün olağanüstü toplandı.

Ak Parti son dakika önergeleriyle tasarıda önemli değişikliklere gitti. Ak Parti’nin kabul edilen önergeleriyle “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve İnternette İşlenen Suçlarla Mücadele Yasası”na kritik hükümler eklendi.
Buna göre TİB, “milli güvenlik” ve “kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle mahkeme kararı olmaksızın 4 saat içinde internette erişimin engellenmesini sağlayabilecek. Buna göre Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi nedenlerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, erişimin engellenmesi TİB Başkanı’nın talimatı üzerine TİB tarafından yapılacak.
Erişim sağlayıcıları Başkanlıktan gelen erişimin engellenmesi taleplerini en geç dört saat içinde yerine getirecek. Başkan tarafından verilen erişimin engellenmesi kararı, Başkanlık tarafından 24 saat içinde Sulh Ceza hakiminin onayına sunulacak.

Trafik bilgisi de alacak
Kabul edilen bir başka önergeyle TİB’e mevcut durumda ancak bir soruşturma ya da kovuşturma olması halinde mahkeme kararı ile işletmecilerden temin edilebilen internet tarfiğine ait bilgileri, mahkeme kararı olmaksızın temin edebilme imkânı getirildi. Buna göre TİB trafik bilgisini ilgili işletmecilerden mahkeme kararı olmaksızın da temin edebilecek ancak bu bilgileri hakim tarafından karar verilmesi halinde ilgili mercilere verecek.

Hasankeyf yetkisi

Kabul edilen bir önergeyle de, HES projesi kapsamında yapımı devam eden baraj inşası nedeniyle sular altında kalacak Batman İli Hasankeyf ilçesinde, ilçe merkezinde yaşayan vatandaşların yeni Hasankeyf Yerleşim Alanı’na nakilleri, hak sahiplikleri ve borçlandırılmalarına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu’na verildi.

Ataşehir bombası

Görüşmelerde Ak Parti’den sürpriz bir operasyon geldi. Tasarıya son dakikada eklenen yeni maddeyle, İstanbul Finans Merkezi (İFM) proje alanının bulunduğu alan Ak Partili Ümraniye Belediyesi’ne bağlandı. Ataşehir ilçe olurken sınırları içerisinde olan İFM proje alanının bulunduğu Barbaros mahallesine ait bölge Ataşehir ilçesinden alınarak Ümraniye ilçesine bağlanmıştı. Konu yargıya taşınırken, açılan dava sonucu Ataşehir Belediyesi İFM’nin sınırları içinde kalmasını sağlamıştı.


Son Güncelleme: 09.09.2014 08:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.