Çankaya Köşkü'nde forslar söküldü

CUMHURBAŞKANLIĞI'nın Beştepe'deki saraya taşınmasının ardından Çankaya Köşkü'ndeki forslar da bir bir sökülmeye başlandı.

29 Ocak 2015 Perşembe 13:09
Çankaya Köşkü'nde forslar söküldü






Çankaya Köşkü'nde forslar söküldü

CUMHURBAŞKANLIĞI'nın Beştepe'deki saraya taşınmasının ardından Çankaya Köşkü'ndeki forslar da bir bir sökülmeye başlandı.

Cumhurbaşkanlığı hizmet binası olarak Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın kullanılmaya başlanmasının ardından hizmet birimlerinin Saray'a taşınması tamamlandı. Hizmet birimlerinin de taşınmasıyla Çankaya Köşkü'nün 1 No'lu girişinin duvarında bulunan 16 eski Türk devletini temsil eden yıldızlar ve ortada Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eden yıldız söküldü. Forsun yerinde geriye sadece duvardaki delikler kaldı. Köşk'ün değişik yerlerinde bulunan forsların da kaldırılmasına başlandı. Bundan sonraki dönemde Başbakanlığı devredilecek olan Çankaya Köşkü'nün kullanım hakkının halen Cumhurbaşkanlığında olduğu ve devir işlemlerinin yakın zamanda gerçekleştirileceği öğrenildi.


MÜZE KÖŞK

Atatürk Müze Köşkü olarak adlandırılan bina, Cumhurbaşkanlığı kompleksi içindeki ilk yapıdır. Ankaralı bir Ermeni tüccar tarafından 1800'lü yılların son çeyreğinde yaptırılan Kasapyan Köşkü olarak bilinen bağ evi, Ankara Müftüsü Rifat Efendi 'nin gayretleriyle halk arasında toplanan 4500 lira bağış sayesinde satın alınır ve Mustafa Kemal'e hediye edilir. Mustafa Kemal, Ziraat Mektebi ve Direksiyon binasından sonra, Ankara'daki yıllarını 1921 yılında yerleştiği bu bağ evinde sürdürür. Atatürk, bugün müze olan Köşkte, 1921 ile 1932 yılları arasında kaldı. Annesi Zübeyde Hanımve eşi Latife Hanım da bir süre burada oturdular. Kasapyan Köşkü 1924 yılında Mimar Vedat ve Mimar Arif Hikmet Beylerin yaptığı ilavelerle bugünkü durumuna getirildi.




PEMBE KÖŞK (ÇANKAYA KÖŞKÜ)

Çankaya Köşkü, Müze Köşk'ün hemen sağ tarafında ve onun bittiği yerde başlayan sütunlu, pembe tarihi bir yapıdır. Yapımına 1931 yılında başlanılan ve ilk yıllarda Yeni Köşk olarak da adlandırılan Çankaya Köşkü 1932 yılı ekim ayında tamamlandı. Ümit KOZAN - Muhammet BAYRAM / ANKARA, (DHA) -

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.