3 Bakan için istifa zamanı; 55 yıldır böyle

İsmet Paşa'nın treninin taşlanarak durdurulması, Ankara ile bir türlü bağ kuramamasına neden olan meşhur Kayseri olayları sonrası Anayasa'ya koyulan o madde yüzünden 3 Bakan istifa etti

03 Mart 2015 Salı 07:49
3 Bakan için istifa zamanı; 55 yıldır böyle






3 Bakan için istifa zamanı; 55 yıldır böyle

Üç bakan neden istifa etti? Tam 55 yıllık gelenek bu seçimde de bozulmadı. Seçimlere üç ay kala ulaştırma, içişleri ve adalet bakanları istiafa ediyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Portekiz ziyareti öncesi üç baktanın istifasıyla ilgili açıklama yaptı.

Ankara'da basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, seçim nedeniyle yasa gereği istifa etmesi gereken üç bakan ile ilgili sorulan soru üzerine "Bugün Bakanlar Kurulunda Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ, Ulaştırma Bakanımız Lütfi Elvan, İçişleri Bakanımız Efkan Ala son toplantılarına katıldılar. Kendilerine çalışmaları dolayısıyla teşekkürlerimizi ilettik.

Cumhurbaşkanımızla geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz istişare sonrasında üç bakanlığımıza şu an ki bakanlık müsteşarlarının önümüzdeki seçime kadar nezaret etmelerini kararlaştırdık. Adalet Bakanlığına Kenan İpek, İçişleri Bakanlığına Sebahattin Öztürk, Ulaştırma Bakanlığına Feridun Bilgin önümüzdeki günler itibariyle 6 Mart son gün olduğu için o gün itibariyle göreve başlamak üzere kararlaştırılmışlardır. Hayırlı olsun. Zaten bu Türkiye'de on yıllardır uygulanan bir uygulama. Üzerine düşünmek lazım gerçekten buna ihtiyaç var mı, diye. Ancak bir teamül bir kural gereği seçimlerden önce bu üç bakanlığın ataması yapılıyor. Sürekliliği teminen yürüyen işlerde herhangi bir aksama olmaması açısından müsteşarların bu görevi üstlenmelerini doğru bulduk. Çünkü bu 3 ay bu bakanlıklar ve hükümetin işlevi bağlamında hiçbir kesinti olmayacak. İnşallah 8 Haziran'da yeni hükümeti kurduğumuzda bu çalışmalar yürüyecek. Bizim bir dakika bile kaybetme tahammülümüz yok. Bu sürekliliği teminen müsteşarlarımız bu görevi üstlenecekler. Bakanlıktaki bütün işler de bir önceki gün gibi hiçbir fark olmadan bu görevler ifa edilecek. Devralacak arkadaşlarımıza başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

ÜÇ BAKAN NEDEN İSTİFA EDER?

Tam Her seçim öncesi, Meclis'in seçim kararından sonra, İçişleri, Ulaştırma ve Adalet Bakanları'nın durup dururken istifa etmesinin sebebini 1959 yılına kadar uzanıyor. 1960 darbesinin ardından Anayasa'ya eklenen 114. madde ülke seçim sürecine girince Adalet, Ulaştırma ve İçişleri Bakanları istifa ediyor. Nedeni ise İnönü'ye yapılan taşlı bir saldırı.

Yıl 1959. İktidarda, Menderes'li Demokrat Parti, muhalefette İsmet Paşa'lı CHP var. Hava çok gergin. CHP tıpkı bugün olduğu gibi ?iktidarın rejimi tehlikeye soktuğu' iddiasında. CHP lideri İnönü, her fırsatta Menderes liderliğindeki DP iktidarının ülkeyi krize soktuğunu iddia ediyor, üniversite hocaları da öğrencileriyle birlikte iktidar aleyhine yürüyüşler yapıyor;

Tandoğan, Çağlayan, Manisa, Çanakkale ve İzmir'de olduğu gibi. İnönü, bir miting için Ankara'dan Kayseri'ye giderken bindiği tren Kayseri yakınlarındaki Himmetdede İstasyonu'nda bilinmeyen bir nedenle duruyor. Yaklaşık üç saatlik rötarın ardından hareket eden trenin durması bu gün istifa eden üç bakanlarla birlikte bu zamana kadar görev yapmış tüm bakanlara kesilir.

Öyle ki trenin durması 27 Mayıs Darbesi'nin de önemli gerekçelerinden birisi olarak sayılır. Trenin durmasından dönemin ulaştırma bakanı sorumlu tutularak bu görevde bulunan kişilerin seçimlere 3 ay kala istifa etmesini gerektiren bir madde konur.  Daha sonra bu maddeye İçişleri ve Adalet Bakanı'nın hangi sebeple eklendiği ise bilinmez.

ERDOĞAN DA DIŞARIDAN ATAMALAR YAPMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakan olarak girdiği 2007 ve 2011 seçimlerinde yasa gereği istifa eden bakanlar yerine bağımsız bürokratları atamıştı.

2007 seçimlerinde istifa eden İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu’nun yerine tarafsız bürokrat Osman Güneş’i atayan Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yerine de yine tarafsız bir bürokrat olan İsmet Yılmaz’ı atamıştı.

2007 seçimlerinde Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in yerine de bağımsız bürokrat Fahri Kasırga atanmıştı.

2011 seçimlerinde de Erdoğan geleneği bozmadı. Bağımsız milletvekilleri yerine yine bürokratlardan atama yaptı. Erdoğan, 2011 seçimlerinde İçişleri Bakanı olan Beşir Atalay’ın yerine yine Osman Güneş’i atadı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yerine 2011 seçimlerinde Habib Soluk getirilirken, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yerine ise bağımsız bürokrat Ahmet Kahraman getirildi.

Bu seçimlerde ise Davutoğlu’nun 3 bakanlığa kimleri getireceği ise hala netlik kazanmadı.
DHA
Son Güncelleme: 03.03.2015 07:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.