Bayram Namazı nasıl kılınır? Kurban Bayramında yapılan ibadetler

Bayram namazı nasıl kılınır, bayram namazı saat kaçta, bayramda okunacak dualar, kurban bayramında okunacak dualar, bayramda neler yapılmalı, bayramda nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar

03 Ekim 2014 Cuma 18:55
Bayram Namazı nasıl kılınır? Kurban Bayramında yapılan ibadetler






Bayram namazı nasıl kılınır, bayram namazı saat kaçta, bayramda okunacak dualar, kurban bayramında okunacak dualar, bayramda neler yapılmalı, bayramda nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar

Bayram Namazı nasıl kılınır? Kurban Bayramında yapılan ibadetler, Kurban Bayramı’nda okunan dualar Kurban Bayramı, Bayram namazı nasıl kılınır?

Bayram bir neşe ve sevinç günü demektir. Peygamber efendimiz Medine-i  münevvereyi şereflendirince, buranın halkının senede iki defa bayram yaparak eğlendiklerini öğrenince, onlara şöyle buyurmuş. ‘Yüce Allah o iki bayram günlerine karşılık onlardan daha hayırlı iki bayram günlerini size ihsan etmiştir.’ O günlerin Ramazan ve Kurban bayramı günleri olduğunu müjdelemiştir. Ramazan bayramı üç gün Kurban Bayramı dört gündür.

Bayram namazını kimler kılar?


Kendilerine Cuma namazı farz olanlara, Cuma namazının vücub ve eda şartları içinde, Ramazan ve Kurban Bayramı namazları vacibdir. Yalnız Bayram namazlarında hutbeler vacib değildir. Bu namazlardan sonra hutbe okunması sünnettir.

Bayram namazının vakti ne zamandır?

Bayram namazlarını ilk vakti, işrak zamanıdır. Güneşin görünüşüne nazaran ufuktan bir veya iki mızrak boyu kadar yükselip kerahat vaktinin çıktığı andır. Bu andan itibaren zeval vaktine kadar kılınması caizdir.

Bayram namazı nasıl kılınır?

Bayram namazları ikişer rekattır. Cemaatle aşikare olarak kılınırlar. Ezan veya Kamet yapılmaksızın imam iki rekat Kurban bayramı namazına niyet eder. Cemaat de böyle iki rekat bayram namazı kılmak için imama uymaya niyet eder. Allahu ekber diye iftitih tekbiri alınır, eller bağlanır. Hep birlikte gizlice Sübhaneke okunur. Sonra imam yüksek sesle cemaat da gizlice allahu Ekber diye üç tekbir alırlar. Tekbirlerde eller yukarıya kaldırılıp ondan sonra yanlara salıverilir, her tekbir arasında üç teşbih miktarı durulur. Üçüncü tekbirden sonra eller bağlanır. İmam gizlice Euzu Besmele çektikten sonra aşikare olarak Fatiha suresi ile bir mikdar daha Kuranı kerimden okur, Aşikare allahu ekber diyerek bilindiği gibi rüku ve secdelere gider. Cemaat de gizlice tekbir alarak imama uyar. Sonra yine tekbir alınarak ikinci rekata kalkılır. İmam gizlice besmele den sonra yine aşikare olarak fatiha suresi ile bir miktar daha kuran okur. Tekrar üç defa eller kaldırılarak birinci rekatta olduğu gibi üçt tekbir alınır. Ondan sonra imam yine aşikare cemaat ise gizlice Tahiyyat, Salli, Barik ve Rabbena atina duaları hep birlikte okunur. Ve iki tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.
Bu halde bayram namazlarının her rekatında üç fazla tekbir bulunmuş olur ki bunlar da vacibdir.

Namazdan sonra hutbe okunur.

İmam bayram namazını kıldırdıktan sonra hutbe okumak için minbere çıkar. Cumada olduğu gibi iki hutbe okur. Ancak bu bayram hutlbelerine tekbir ile başlanır. Cemaat da bu tekbirlere hafifçe katılır. Hatip Kurban bayramı hutbesinde Kurban ve Teşrik tekbirleri konusunda bilgi verir.
Cuma hutbelerinde sünnet olan şeyler bayram hutbelerinde de sünnettir.

Bayram namazına yetişemeyen kimse ne yapar?

Bayram namazına yetişemeyen kimse kendi başına bayram namazı kulamaz. İstüerse dört rekat nafile namazı kılar. Bu bir kuşluk namazı yerine geçer, sevabı büyük olur.

Bayram sabahı neler yapılır?

Bayram günlerinde erken kalkmak, yşıkanmak, misvak kullanmak, günyağı ve benzeri hoş koku sürünmek, giyilmesi mübah olan elbiselerden en güzel ve temizini giymek, karşılaşılan mümin kardeşleri karşı güler yüz göstermek elden geldiği kadar fazla sadaka vermek yapılması güzel ve sevap davranışlardır. Bayram gecelerini ibadetle geçirmek müstahab ve güzel bulunmuştur.

Bayram günleri nasıl değerlendirilir?

Teşrik tekbirleri okunur. Arefe gününün sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazın arkasından bir defa şöyle tekbir alınır ki, bunlara teşrik tekbirleri denir.
Allahü ekber, Allahü ekber, La ilahe illallahu vallahu ekber Allahü ekber ve illlahil hamd. Bazı fıkıh alimlerine göre farz namazları kılmakla yükümlü olan herkes için bu tekbirler vacipdir.

Son Güncelleme: 03.10.2014 18:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.