Kumani'ydi Kobani oldu..

Türk yurtları Ortadoğu'da talan edildi. İnsanlığın dumura uğradığı katliamlara sahne oldu. Kerkük'te Türkmen katliamını tezgalyan Baba Barzani ile suç ortağı diktatör Saddam unutuldu gitti. Binlerce Türkmenin kanına girenler 2005 yılında bir karikatürist sanatçısının Kerkük'ün Kürtleştirilmesi sürecini anlattığı Kerkürt çalışması dönemin PKK yandaşlarını ayağa kaldırdı.
Neymiş Ker Kürtçe de merkebe verilen admış. Çok güçlerine gitmiş. Yıllardır Kerkük'lüler Eşek küklümüydü? diye soran olmadı.
Baas rejimlerinin üstünden silindir gibi geçtiği Türk yurtları içinde en hazini Golan Tepesi oldu.
İsrail işgali altındaki Golan tepesinde köyleri boşaltılan binlerce Türkmen halen Şam yakınlarında Kadem'de yaşıyor. Neredeyse 35 yıldır yurtlarından sökülerek atılmış mülteci durumundalar.
Suriye'de Türkmen sayısı kimi rakamlara göre 4 milyonun üstünde. Resmi nüfus kimlik belgelerinde Arap olarak gösterilen Türkmenlerin resmi rakamı Şam yönetimince 1.5 milyon olarak ifade ediliyor. Ancak Türkmenler bu sayıya itibar etmiyor.
Hama, Humus, Lazkiye, Halep, Türkmen Nüfus'un yoğun olarak yaşağıdığı yer olarak biliniyor. Hac güzergahında bulunan Şam vilayetine bağlı Türkmen şehirlerin yoğunluğu 'Yol güvenliği' gerekçesiyle İstanbul hükümetlerinin iskan politikalarında önemli bir tercih olarak görülmüş.
Büyük kopuşun ardından Ankara'nın Süleyman Şah Türbesi'yle kurtardığı son vatan toprağı dışında Suriye'de yaşayan Türkmenleri unutmuşuz.
Feryatlarını, figanlarını hiç bir zaman duymamışız.
Türkiye'nin son bir ayına damgasını vuran Kobani ise bir Türk şehri. Önce Arap, sonra Kürtleşmiş Türk şehri.
Tarihi Kuman Türklerine kadar dayanır.
Hangi Kumanlar mı?
Nadya Komaniçi'nin Kumanları'na kadar.
Romanya'daki Kıpçak boyu Kumanlarına kadar dayanır.
Kudüs'e yönelik Haçlı Seferleri'ni engellemek için savaşçı Kuman boylarının yerleştirildiği toprakların bir zamanlar adının Kumani olduğunu biliyor muydunuz?
Doğrusu ben de bilmiyordum. Bayır Bucak Türkmen aşiretlerinin yerleşim yerleri arasında bulunan Kubani gibi 523 şehir, kasaba, köyün adı Baas rejimi tarafından değiştirilmiş, Türkiye sınırı yakınlarındaki Türkmen köyleri, zamanla Kürtler tarafından adeta yağmalanmış, ya da Kürtleştirilmiş. Suriye hükümeti, Türkçe yer adlarını Arapça'ya çevirmiştir. İsabeğli "İseviye", Kabamazı "Belutiye", Tırınca "Ümitüyur", Karınca "Behlüliye" olunca, Kumani'nin Kobani olmasında bir sakınca bulunmamıştır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.