Fatih Terim Kimdir?

Fatih Terim 1974 yılından itibaren Türk futbolunda tartışmasız en çok adı duyulan futbolcu ve spor adamıdır.İşte onun kısa öyküsü

24 Eylül 2013 Salı 19:25
Fatih Terim Kimdir?








Türk spor ve futbol adamıdır. 14 Eylül 1953 Adana doğumludur. Endüstri Meslek Lisesi'ne kayıt olduğu döneme kadar pek çok işte çalışmıştır, Babasının çalıştığı iş yerlerinde çoğunlukla ona yardem ederek evin bütçesine katkıda bulunan Terim, azmi ve küçük yaşına rağmen zor şartlara dayanıklılığıyla o dönemde tanıştığı herkesin dikkatini çekmiştir. İlkokul yıllarında tanıştığı futbol ortaokul sıralarında da sürdürdü.

Ortaokul sıralarında aklı fikri dönemin yıldızı Adana Demirspor'da oynamak, renklerine aşık olduğu Galatasaray'da top koşturmaktı. Daha sonra kazandığı Motor Meslek Lisesi'nden hayallerini gerçekleştirmek için ayrıldı. 16 yaşına geldiğinde Adana Demirspor'da top koşturmaya başladı. Hayallerinin kulübü Galatasaray ile 1974 yılında tanıştı. Anadolu'dan İstanbul'a gelen genç ve azimli futbolcu şehrin ileri gelenlerinin dikkatini çekti.

Bu transferin hemen ardından ilk milli formayı 1975 yılında giydi. 20 nisan 1975 yılında İsviçre karşısında çıktığı ilk maçta takım 1-1 berabere kaldı...Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu maçında ilk formayı giyen Fatih Terim daha sonra 11 yıl boyunca tam 51 kez Türk Milli takımında bu formayla sahalara çıktı. Fatih Terim tam 10 yıl boyunca Galatasaray'da top koşturdu. Bu süre içerisinde hiç bir şampıyonluk duygusunu yaşayamayan Terim, jubile için sahaya çıktığı 1985 yılında, çok sevdiği kulübünden ayrıldı. Terim iki yıl sonra Teknik adam olarak yeniden Futbol dünyasına geri döndü.

Dönemin en çok adı duyulan Ankara takımı MKE Ankaragücü'nün başına geçti. Ankaragücü'nü 1. ligde 6. sıraya kadar çıkardı. Bir yıl sonra 1989-1990 sezonunda Göztepe için İzmir'e geldi. İki yıl sonra Terim'i Milli Takım Teknik direktörlüğüne getirilen Alman Teknik Adam, Sepp Piontek'in yardımcılğa getirilmesiyle duyduk.  Terim yıllar sonra Piontek dönemini anlatırken hocasına karşı duyduğu derin minettarlığı gözleri nemlenerek anlattı. Futbol disiplini, takım ruhu ve oyuncu motivasyonu konularında ondan çok şey öğrendiğini söyledi.

Fatih Terim 1993 yılında 21 yaş altı Milli Takım'ın başında Akdeniz Oyunları'nda şampiyonu oldu. Aynı yıl Türk Milli Takımı'nın başına geçti. 1996 yılında, teknik direktörlüğünü yaptığı milli takım, Türk Fubtol Tarihi'nde ilk kez avrupa şampiyonasına katılmaya hak kazandı.


Euro 1996'da başarı gösteremeyen Terim görevinden istifa ederek Galatasaray kulübünün başına geçti. 1996 - 2000 seneleri arasında takımını 4 kez şampiyon yaptı ve 2000 senesinde EUFA kupasını ilk kez Türkiye'ye getirdi. 2000 - 2001 sezonunda Fiorentina'yı çalıştırdı. 2001'de AC Milan'ın başına geçen "imparator" lakaplı teknik adam 2003 senesine kadar bu takımı yönetti. 2003'te Galatasaray'a geri döndü. Üst üste aldığı başarısız sonuçlar sonrasında 2004'te görevinden men edildi. 2005'te tekrar Türk Milli Takımı'nın başına geçti. Halen Miili Takımlar Teknik Direktörü olan Fatih Terim Milli Takımı Euro 2008 finallerine dahil etmeyi başardı. Başkan Ünal Aysal döneminde Galatasaray'ın başına birer yıllık sözleşme ile getirilen Terim Süper Lig'te son iki yılda adından en çok söz edilen teknik adam olma özelliğini taşıyor.


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.