KANAATKÂR DEĞİLİZ
                        Ahmet OKUMUŞ

    Et fiyatlarının son dönemde sürekli olarak artması sebebiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı et ithal edilmesi yönünde harekete geçince nerede ise kıyamet koptu. Açıklamalar kasapları tedirgin etti. Bir taraftan Türkiye Kasaplar Federasyonu, bir Taraftan Türkiye Ziraat Odaları Birliği hemen peş peşe açıklamalarda bulundular.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ithal etin çözüm olmadığını dile getirdi. Yalçındağ’a göre, fiyatlardaki artış hayvan sayılarındaki azalmaya bağlı. Peki, bu azalmanın önüne nasıl geçilir veya mevcut hayvan sayısı nasıl artırılır? Bu konuda en iyi açıklama Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’den geliyor.

Et fiyatlarının aşağı çekilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından canlı besi danası ithal edilerek küçük üreticilerin desteklenmesi ile sorunun çözüleceğini belirtiyor. Yani bakanlığın şuan için et ithali için verilen izni sadece sanayi kesimi içindir. Yani et fiyatları yine gerilemeyecek. Sadece büyükler gelirlerine yeni gelirler ekleyecekler. Devlet besi hayvanı ithal ederek aile besiciliğini destekleyip, geliştirerek et fiyatlarındaki spekülasyonu engellemelidir. Büyük besiciler fiyatları kontrol ediyor. Dana kıymanın kilosu 33 lira oldu.

Türkiye genelinde, karkas etin kilosu danada 24 lira 50 kuruş, kuzuda da 25 lira oldu. Vatandaş bu fiyatlardan et tüketemez. Fiyatların yüksekliği esnafı da tedirgin ediyor. Kişi başına ülkemizde yılda 12, AB ülkelerinde ise 36 kilo et tüketiliyor. Yine AB ülkelerinde etin ortalama kilo fiyatı 3,5 Euro seviyesinde. Ülkemizde ise sadece kaburgadan elde edilen dana kıyma 33 lira. Bura Avrupa Ortalamasının 3 katından fazla.

ET ve SÜT KURUMU DA YÜKSEK

Öte yandan fiyatları regule etmesi yani aşağı çekmesi gereken Et ve Süt Kurumu dahi fiyatları aşağı çekmesi gerekirken yükseltiyor. Bakın ülkemizde 81 il var. Peki, bunların kaçında Et ve Süt Kurumunun satış ofisi veya bayisi var. Var olan illerde yeterli mi? Tabi ki yeterli değil. Gerçekten fiyatları aşağı çekmek istiyorsak ülkenin her yerine Et ve Süt Kurumu yaygınlaştırılmalı ve fazla kar amacı güt memelidir. Hayvan sayımızı artırmamız gerekiyor. Devlet ithal ettiği hayvanları küçük aile işletmelerine vermeli. Yemden, gübreden katma değer vergisini sıfırladığı gibi teşvikler besicimizin maliyetlerini düşürecektir çok olumlu bir karardır. Eğer küçük besicinin elindeki sayı artarsa büyük besiciler fiyatları istediği gibi kontrol edemez. Yani yapılması gereken küçük besicinin desteklenmesidir.

Ancak küçük besicinin de fırsatçılık yapmaması gerekir. Et fiyatlarında AB ortalamasını mutlaka bulmamız gerekir. Bunun için de canlı erkek dana ithaline ağırlık verilmeli. Eti ithal edip belli şehirlerde satmakla fiyatları düşüremezsiniz. Ülkenin her köşesinde satış yapılırsa fiyatlar o zaman düşer. Ama en önemlisi canlı dana ithal edilerek sayının artırılması gerekir. 

SERBEST PİYASADAN VAZ GEÇİLMELİ

Bir önemli konu ise serbest piyasa ekonomisinin uygulanmasından vaz geçilmelidir. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar Markette 6 lira fiyatla tüketiciye sunulan salatalığın sera çıkış fiyatının 2 lirayı bulmadığını aradaki 4 liralık farkı hiçbir gerekçenin makul gösteremeyeceğini savunuyor. Doğrudur. Katılmamak mümkün değil. Yalnız markette fiyatlar yükselmiyor. Bu zincirleme olarak üreticiden tüketiciye kadar gelinen noktada büyük bir fırsatçılık yapılmaktadır. Bu et fiyatlarında da böyle sebze fiyatlarında da. Gübrede ve bazı girdilerde fiyatların aşağı çekilmesi KDV’de indirime gidilmesi, hatta sıfırlanması yanlış. Yapılması gereken acilen serbest piyasa uygulamasından vaz geçilerek denetim getirilmesi gerekir. Çünkü şuan ülkemizdeki serbest piyasa fırsatçılıktan başka bir şey değil.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.