Evet, Türk basınında adı en fazla geçen ülke olarak İsrail'de erken seçimlere sadece 49 gün kaldı ve seçim heyecanı neredeyse Amerika’ya kadar uzandı.

Değişik sloganlar ile değişik ortaklıkların ve ortaklık ihtimallerinin neredeyse sonu gelmek bilmiyor.

Herkesin derdinin seçmeni nasıl etkileyeceği olduğu, bu seçim arifesinde çok daha belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.

Yıllardır kendisini sosyalist işçinin partisi adeta “solcu” bir parti olarak ortaya koyan HAAVODA (İŞ) partisi bile bu seçimlerde kendisini “SİYONİST CEPHE” diye adlandırdı ve milli duyguları harekete geçirerek oy toplama kaygısına düştü. Eh haksız da değil, oy toplamak için her yol mübah galiba, kendine sol diyen bu parti de çağın gerisinde kalamayacaktı kuşkusuz.

İlk iş olarak oyları arttırmak için önceleri Mossad elemanı olarak bilinen ve LİKUD (merkez sağ-aslında merkezin en sağında) partisinin ileri gelen bakanlarından biri iken, 2005 yılında Likud'dan koparak Ariel Şaron'un kurduğu KADİMA Partisi'ne geçmiş hatta Ehud Olmert başkanlığındaki hükümette Dışişleri Bakanlığını da deruhte etmişti. KADİMA'dan ayrılıp 2013 yılında HATNUA Partisi’ni kurdu ve 6 milletvekili ile Netanyahu hükümetinde Adalet Bakanı olarak görev aldı. Bu seçimlerde ise HAAVODA Partisi ile birleşerek bu kez de “SOL” parti adayı olarak seçmenden oy istemektedir.

İsrail siyasetinde pek de olası olmayan bir durum olan en sağ cepheden en sol köşeye yatmak Tsipi Livni'ye mahsus bir gelişim olarak algılanıyor.

Sağcı ve milliyetçi bir aileden gelen Livni, İsrail'in en cabbar kurtuluş örgütü olan Etzel (İrgun Tsvai Leumi) komutanlarından Eytan Livni'nin kızı olup gençlik yıllarında gerek Etzel'in gerekse LİKUD partisinin çıkış noktası olan BETAR Gençlik Hareketi üyesi idi. Bu kimliği ile de siyasi kariyerinde bir çok taraftar kazandı. Doğal olarak sevenleri ve eski parti dostları kendisindeki bu değişimi dudak bükerek karşılıyor.

Ancak Livni evinin ve mensubu olduğu Betar Teşkilatı’nın Binyamin Zeev Vladimir Jabotinsky ideolojisinin etkisi ile olsa gerek, birleştiği ve yani ortaklarını SİYONİST çizgiye getirmesinin etkisi olduğunu varsaymamak yanlış olur.

Livni'nin bu seçimlerde oldukça etkin bir rol oynayacağını kabul etmek gerekir.

Yılların en kurt politikacısı olan Netanyahu ise  bir iki manevra ile ABD Kongresi’nde Obama hükümetinin İran siyasetini eleştirdiği konuşması günlerdir tartışılıyor. Gerek Netanyahu’nun İsrailli rakipleri gerekse Beyaz Saray yetkililerince bu konuşmanın Netanyahu'nun bir seçim propaganda konuşması olduğu ve ABD Başkanı’nı yok sayarak o kürsüde konuşmuş olmasını acımasızca eleştiriyorlar. Herkesin endişesi Netanyahu'nun Obama karşıtlığının İsrail'e zarar verebileceği yönünde.

Ancak Netanyahu bugün yaptığı bir açıklama ile ABD'nin İran konusundaki yanlış siyasetinin daima karşısında olacağını ve bu yanlışı anlatmak için her zaman davet edilen her yerde, bunu izah etmeye devam edeceğini belirtmesi kendi taraftarlarınca oldukça büyük takdir toplamış gibi görünüyor.

Peki İsrail siyaset sahnesinde bugünlerde kimler ve hangi partiler var ve kimin kimle hükümet kurma olasılıkları mevcuttur?



Meretz  Israel   ŞAS   Yahadut  Kulanu Yeş Atid Arap   Habayit  LIKUD Siyonist Cephe

Evimiz Hatora              Moşe K.       Partiler Hayehudi             

20 ocak tarihli en son ankete göre oyların dağılımı ve çıkartabilecekleri milletvekili sayıları yukarıda belirtilmiştir.

Bu bağlamda yapılabilecek koalisyonlar ise aşağıdaki gibidir:

SOLDAKİ PARTİLER

Parti ismi Milletvekili sayısı

SİYONİST CEPHE 25

YEŞ ATİD 9

MERETZ 5

TOPLAM 39

SAĞDAKİ PARTİLER

Parti ismi Milletvekili sayısı

LİKUD 24

HABAYİT HAYEHUDİ 16

ISRAEL BEYTENU 6

ŞAS 8

YAHADUT HATORA 8

TOPLAM 62

Bu iki olası listede olmayan iki isim var Moşe Kahalon ve partisi. Muhtemelen iyi bir makam karşılığı Likud cephesinde yer alma ihtimali az değil.

Siyonist Cephe'nin daha da güçlenememesi durumunda herhangi bir hükümet kurma olasılığı yok gibi görünüyor . İsimlerini Siyonist Cephe olarak değiştirmeleri sonucu Arap milletvekilleri ile herhangi bir koalisyon kurma olasılığını baştan yok etmeleridir. Her ne kadar parti listesinde bir kaç Arap milletvekili varsa da onlar da bu isimden(Siyonist Cephe) memnuniyetsizliklerini açıkça beyan ettiler.

Benim şu andaki anket sonuçları ile gördüğüm kadarı ile oldukça büyük pazarlıkların döneceği bir seçim arifesi bekliyor İsrail siyasi arenasını. Önümüzdeki 50 gün Kudüs'te oldukça sıcak geçecek gibi görünüyor.

İsrail siyasetinde de Cumhurbaşkanı en fazla oy alan partiye değil, hükümet kurma ihtimali en yüksek olan ve bir koalisyon listesi verebilen partiye bu görevi vermek zorundadır.


Yukarıdaki anket sonuçlarına göre Siyonist Cephe'nin ilk parti olarak görünmesine rağmen seçmenlerin %49'u Binyamin Netanyahu'yu başbakanlığa uygun bulurken Siyonist Cephe lideri Yitshak Herzog'u bu makama layık bulanların yüzdesi ise sadece %27. Seçmenlerin %24'ü ise bu isimlerden birini başbakan olarak görmek istemiyor.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hakkı doğan peker 2015-01-27 00:35:35

netanyahu yu bende uygun buluyorum,2014 yılındaki teröre karşı dik duruşu ve dünya kamuoyundada terörle mücadele ettiğini kanıtladı ,,,diğerlerini tanımıyorum