BÖCEK İLAÇLAMA

Yaz mevsimi geldi, sıcaklarla birlikte ortaya çıkan böceklerin zararlarından kurtulmanın en kolay yolu ilaçlama...

30 Mayıs 2014 Cuma 21:29
BÖCEK İLAÇLAMA






Böcek ilaçlama, Böcek ilaçlama nasıl yapılır, en etkili böcek ilaçlama yöntemleri,

BÖCEK İLAÇLAMA

Ülkemizde insanlar yaşamlarının altıncı yılında okulla tanışmaktadır. Okula tanıştıkları ilk yıl onlar için çok önemlidir. Çünkü o güne kadar evden çıkmayan çocuklarımız çıktıkları anda bir çok kişi iile karşılaşmaktadır. Bu karşılaşmada ise kendilerinde bulunan güçsüz vücudun yanında bakterilerle dolu ortamlar ve bakterilerle dolu arkadaşlarla karşılaşmaktadır. Bu arkadaşlardan kurtulmak gibi bir ayrıcalığımız olmadığı için korunmanın yollarını araştırıp sorunlarımıza çözüm bulmalıyız. Bakteriler insanlara özellikle savunmasız vücutlarıyla çocuklarımıza sinsice girebilmektedir. Bakteriler genellikle birikmiş ve beklemiş sularda bulunmaktadır. Örneğin bardaklarımızda, şişelerimizde ve duş için kullandığımız şofbenlerin sifonlarında bulunmaktadır. Buradaki sular ağız yoluyla alındığında sindirim sistemi tarafından sindirildiği için insanlara verecek zararı kalmamaktadır. Ancak burnumuzdan alındığında sindirim sistemine uğramadığı için direk ciğerlere yapışmaktadır bu ise zatüre hastalığına neden olmaktadır. Bu durumda anında müdahale edilir çare bulunursa insanlar büyük sorunlarla karşılaşmamaktadır. 

Ancak hemen çare bulunmazsa ölümle sonuçlanabilmektedir. Bakteriler genellikle nükleer santrallerinin soğutma kulelerinde kısmi basınçlar neticesinde gerçekleşmektedir. Burada oluşan lejyoner bakteriler yakın çevredeki evlere gidebilmektedir. Bu durumda alınabilecek önlemler ilk olarak nükleer santral, jeotermal santral gibi büyük kuruluşların yakınlarına mülkiyet edinmemek,  bir diğer yöntemde ilaçlama yapmaktır. Sular içerisinde bulunan bakteriler için genellikle belediyeler ilaçlama yapmaktadır. Yöntemlerini açıklayacak olursak: birinci yöntem dezenfeksiyondur. Dezenfeksiyon yönteminde uygulanan alt dallarda bulunmaktadır. Alt dallardan birisi ultra viyole ışınları ile temizlemedir. UV ışınları ile sular arındırılarak içme suları elde edilmektedir. Özellikle su kıtlığı çeken ülkelerde deniz sularından içme suyu elde edilmektedir. Ancak bu yöntem çok maliyetli olduğu için sadece ekonomisi yüksek olan ülkeler uygulayabilmektedir. Böcek ilaçlama da bir diğer alt dal ise ozonlama yöntemidir.

Bu yöntem İstanbul gibi anakentlerde uygulanmaktadır. Ozon kısa mesafede etkisi yok etmektedir bu yüzden çok uygulanan bir yöntem değildir ancak nüfusu çok olan şehirlerde uygulanmaktadır. Uygulanan bir diğer alt dal ise asit ve gazların giderilmesidir. Eğer bunlar giderilebilirse su arındırılmış ve temizlenmiş olacaktır. Dolayısıyla bakterilerden de arındırılmış olacaktır. İlaçlama için kullanılan dezenfeksiyondan başka bir de klorlama yöntemi kullanılmaktadır. Klorlama işlemi uygu fiyatlı olup etkili bir yöntem olduğu için bir çok şehirde kullanılmaktadır. Bakteriler etkilerini sinsice göstermekte iken böcekler etkilerini açıkça gösterebilmektedir.

Böcekler yaz aylarının da yaklaşması ile birlikte parklarda, piknik alanlarında, tavan aralarında fazlaca bulunmaktadırlar. Burada bulundukları anlarda insanlara zarar vererek yaşayabilmektedirler. Yaşamlarını insanların kanlarını emerek sağlarlar emdikleri yerlere ise zehir bırakmaktadırlar. Bu zehirleri insanlarda hemen tedavi edilmezse ölümle sonuçlanmaktadır. Şişlik ve kızarıklığın olduğu noktada ilk yardım için buz konulmalıdır. Buz ancak mikrobun, bakterinin dağılmasını engelleyecektir. Bakterinin yok olmasını sağlamayacağı için en yakı sağlık kuruluşuna bir götürmek çare olacaktır. Böcekler, fareler gibi zararlı canlılardan korunmak için muhakkak fare ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama işlemi son yıllarda her bakteri ve böcek türü için ayrı ayrı üretilmesine rağmen genel olarak iki yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan ilki kuru ilaç türü diğer ise sıvı ilaç türüdür. Kuru ilaç türü bakteri, böcek, fareleri yok etme konusunda yüzde kırk ya da elli civarında muvaffak olabilmektedir. Dolayısıyla ancak bu zararlı canlılar çok nadir çıkıyorsa bu yöntem kullanılabilir.

Yapacak kişiye zarar vermemesi ise kuru ilaç türünün iyi özelliğidir. Dolayısıyla bu ilaç türü kullanılacaksa kişi ilaçlamayı kendi yapabilir. Bir diğer ilaç türü ise sıvı ilaç türüdür. Sıvı ilaç türü zararlı canlıları yok etme konusunda yüzde doksan başarılı olduğu için evinizi fareler bastığında kullanmalısınız.

Son Güncelleme: 26.12.2023 21:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.