Son günlerde yaþanan gýda hileleri, GDO, üretim yapan firmalarda hijyenik açýdan sýkýntýlar ve farklý ürünlerin piyasaya sürülmesi gibi durumlarýn patlak vermesi, gýda denetimlerinde sýkýntýlarýn olduðu düþüncesini iyiden iyiye gün yüzüne çýkarmýþtýr.
Tam bu noktada gýda mühendisleri gýda terörüne dikkat çekebilmek için bir dizi etkinlik planý hazýrladý. Galatasaray Lisesinin önünden yürüyüþe baþlayarak Gýda Mühendisi Halkýn Saðlýk Güvencesi sloganý eþliðinde balon ve pankartlarýyla Taksim Meydanýna gelerek basýn açýklamalarýný okudular. Gýdalarda yapýlan hileleri görsel sunumlarla ortaya koyan gýda mühendisleri hazýrladýklarý ironi içeren skeci canlandýrarak "Bakanlýða Taze Kan" sloganýyla bakanlýðýn ihtiyacý olan gýda denetim elemaný eksiðinin gýda mühendisleriyle tamamlanmasý gerektiðini vurguladýlar. Ve son olarak gýda mühendisleri tulum eþliðinde horon oynayarak atma türküler eþliðinde isteklerini dile getirdiler.
Gýda Mühendisleri Odasý Ýstanbul Þube Baþkaný Sayýn Sedat Kuru; "Ülkemizde gýdalarýn tarladan / çiftlikten sofraya kadar halkýmýza güvenli olarak arzýndan Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý sorumludur. Bunu saðlamak için tarlada Ziraat Mühendisinin, çiftlikte Veteriner Hekimin; gýda üretiminde ise Gýda Mühendisinin var olmasý ve gerekli denetimi saðlamasý büyük önem taþýmaktadýr. Ülkemizde gýda denetimleri kamu adýna Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý tarafýndan yapýlmaktadýr. 64.000 üretim yeri olmak üzere toplam 500.000 civarýnda gýda üretim, satýþ ve toplu tüketimin denetimini 4700 kiþi ile yapýlmaya çalýþýlmakta; Bu kiþilerin de sadece % 20si Gýda Mühendislerinden oluþmaktadýr. Bunun sonucunda; Bakanlýk bünyesinde eðitimi gýda ile ilgili yetki taþýmaya uygun olmayan pek çok kiþi alaný dýþýnda çalýþmaya itilmektedir. Örneðin, köyde hizmet vermek amacýyla özel olarak istihdam edilen kiþiler gýda denetçi açýðýný kapatmak için köyden uzaklaþtýrýlmakta ve aslýnda gýda denetçilerinin yapmasý gereken görevleri üstlenmek zorunda býrakýlmaktadýrlar. Bu koþullarda; kamuda yeterli gýda mühendisi istihdamý saðlanmadýðý için gýda denetimleri yetersiz yapýlmakta ve gýda güvenliði saðlanamamaktadýr" dedi.
Kuru ayrýca, 2010 yýlýnda yürürlüðe giren 5996 sayýlý kanun ile 30 beygir gücü altýndaki ve 10 kiþiden daha az iþçi çalýþtýran iþletmelerde Gýda Mühendisi çalýþtýrma zorunluluðu kaldýrýlmýþtýr.Son dönemde çýkan yönetmelikle de iþletme kapasitesi iþletmecinin beyanýna býrakýlmýþtýr yani iþveren kapasitesini 30 bg altýnda gösterebilir ve Gýda Mühendisi çalýþtýrma zorunluluðunu yok edebilir. Ýþletmelerinin sayýca % 80ini oluþturan bu küçük iþletmeler 5996 Sayýlý Kanun gereði otokontrol mekanizmasý içerisinden sýyrýlmakta, gýda güvenilirliði iþletme sahiplerinin vicdanýna býrakýlmakta, Gýda Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnýn rutin kontrolleri dýþýnda herhangi denetlemeye tabi tutulamamaktadýr. Oda olarak, Gýda iþletmelerinin sayýca % 80ini oluþturan bu küçük iþletmelerde "Gýda Danýþmanlýðý" gibi bir proje ile iþletmelerin kapasitelerine göre yatýracaðý ücretlerle oluþturulan bir havuzdan Gýda Mühendislerinin maaþlarýnýn kamu eliyle ödenmesi saðlanarak maddi olarak kamuya baðlý iþletmeciye karþý yaptýrým gücü yüksek olarak çalýþabileceðiz ve gündemden düþmeyen taklit-taðþiþ gýda olaylarýndaki azalmalar sonucu halkýmýz güvenle aldýðý gýdalarý tüketebilecektir. Bu yüzden Sayýn Bakanýmýzýn televizyon programýnda verdiði söz doðrultusunda 2013 yýlýnda yapýlmasý planlanan 2500 personel alýmýnda tarladan sofraya gýda güvenliðini saðlamak için güvenli gýda aþamasýnýn gerçekleþmesine katký saðlayacak Gýda Mühendislerinin en kýsa sürede yüzünün artýk güldürülmesini bekliyoruz" dedi.