TMMOB Gýda Mühendisleri Odasý Ýstanbul Þubesi Üyeleri, Dünya Süt Günü etkinlikleri çerçevesinde süt ile alakalý yaþanan bilgi kirliliðini ortadan kaldýrmak ve halkýmýza doðru bilgiyi ulaþtýrmak için Mecidiyeköy Meydanýnda toplandýlar.
Alanda stant açan Gýda Mühendisleri 3.500 adet süt, Dondurma, El Broþürü ve 3 odanýn ( Ankara Tabip Odasý, TMMOB Gýda Mühendisleri Odasý ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasý) ortaklaþa hazýrladýðý süt ile ilgili merak edilen bütün sorularýn cevaplarýnýn olduðu SÜT VE SAÐLIK kitapçýðýný halka daðýttýlar.
TMMOB Gýda Mühendisleri Odasý Ýstanbul Þube Baþkaný Sayýn Sedat KURU Süt ve süt ürünleri, sadece çocukluk dönemi için gerekli bir besin maddesi olmayýp, her yaþta belli miktarlarda mutlaka alýnmasý gereken bir besindir. Sütü tüketimenin yaþý yoktur, süt tüketimi her yaþta gereklidir.
Geliþmiþ ülkelere göre ülkemizde süt tüketimi daha azdýr. Bu nedenle süt tüketimini artýracak programlara ihtiyaç vardýr. Ancak, sütün güvenli ve uygun fiyata tüketiciye ulaþabilmesi, süt tüketiminin artýrýlmasý çabalarýndan çok daha önemlidir. dedi.
Sayýn KURU ayrýca Özellikle sokak sütü ve iþlenmiþ süt tartýþmalarýnýn alevlendiði son zamanlarda, bazý çevrelerce, sokak sütü alýnmasý ve evde kaynatýlarak tüketilmesinin daha saðlýklý olduðu yönünde bir takým açýklamalar yapýlmaktadýr. Bu açýklamalarda, doðrudan üreticiden çið süt alýnmasý evde kaynatýlarak tüketilmesinin daha saðlýklý olduðu gibi bilimsel hiçbir temele dayanmayan ve milyonluk þehirlerde uygulama imkân ve ihtimali olmayan uygulamalar önerilmektedir. Bilimsel dayanaktan yoksun beyan veren kiþi ve kurumlar tarafýndan, halk saðlýðý tehlikeye atýlmaktadýr. Uluslararasý gýda güvenliði kurallarýna uygun olarak üretimi yapýlan iþlenmiþ sütler, maalesef kanser gibi hastalýklarla doðrudan iliþkilendirilerek, tüketicilerimizin kafalarý karýþtýrýlmakta ve çok daha kontrolsüz ve çok daha riskli olan sokak sütü alýmýna yönlendirilmektedir. Diyerek sözlerini bitirdi.