İçişleri Bakanlığı'ndan Tahir Elçi açıklaması

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili resmi sitesinden yazılı açıklama yaptı.

29 Kasım 2015 Pazar 00:52
İçişleri Bakanlığı'ndan Tahir Elçi açıklaması









İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili resmi sitesinden yazılı açıklama yaptı.



Dün Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan olaylarla ilgili hadisenin safahatına ilişkin olarak aşağıdaki bilgileri kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarız.

27.11.2015 Cuma günü saat 06.30 sıralarında Bağlar ilçesi Şanlıurfa yolu üzeri Kadın Doğum Hastanesi önünde rutin devriye görevini ifa eden Bağlar İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı resmi polis otosuna 2 PKK terör örgütü mensubu tarafından silahlı saldırı gerçekleştirilmiş, olay ile ilgili yapılan çalışmalar neticesinde olay yerine yakın bölgede eylemde kullanılan çalıntı araç içerisinde 1 terör örgütü mensubu ölü olarak ele geçirilmiş, saldırıda Ufuk ÜNSAL, Şinasi KIZILELMA ve Mesut TAŞKIN isimli 3 polis memuru çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Dicle Üniversitesi Hastanesine sevk edilen güvenlik görevlilerinin hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

1 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Ölü olarak ele geçirilen teröristin yapılan parmak izi çalışmaları neticesinde, 1995 doğumlu Süleyman YAKIŞIR olduğu, şahsın terör örgütüne üye olmak suçundan kaydının bulunduğu tespit edilmiştir.

Ayrıca araca 20 m mesafede 1 adet kaleşnikof marka silah 1 adet Glock marka tabanca ve bu tabancaya ait 2 adet şarjör ele geçirilmiştir. Glock marka tabancanın kriminal tetkikinde daha önce Diyarbakır’da bir lokantada yemek yiyen polislere yapılan silahlı saldırıda 2 polisin yaralanması, 2 vatandaşımızın da hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan eylemde kullanıldığı anlaşılmıştır.

27.11.2015 Cuma günü yapılan saldırıyı gerçekleştiren teröristlere yönelik yapılan istihbari çalışmalarda açık kimliği tespit edilen 1 bölücü örgüt mensubunun ticari bir taksi ile 28.11.2015 Cumartesi günü saat 10.30 sıralarında Kayapınar Caddesi’nden hareketle Diyarbakır Sur bölgesine eylem amaçlı gittiği öğrenilmiştir. Konu ilgili birimlerle paylaşılmış, terör örgütü mensubunun muhtemel bir eyleminin önlenmesi amacıyla tüm birimler uyarılmıştır.

28.11.2015 Cumartesi günü saat 10.50 sıralarında Suriçi Balıkçılarbaşı noktasında bir ticari araç Terörle Mücadele ekibi tarafından durdurularak kontrol yapılmak üzere harekete geçildiği sırada araç içerisinde bulunan teröristlerce görevlilere silahla ateş edilmiştir. Saldırıda Polis Memuru Ahmet ÇİFTASLAN olay yerinde, Polis Memuru Cengiz ERDUR ise yaralı olarak kaldırıldığı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde şehit olmuş, Polis Memuru Sinan TABUR yaralanmıştır.

Silahlı saldırı sonrası terör örgütü mensupları olay yerinden yaya olarak kaçarken olay yerine yaklaşık 100 metre uzaklıkta bulanan 4 ayaklı minare olarak bilinen yerde Diyarbakır Barosu Başkanı ve mensuplarının basın açıklaması yaptığı sokakta, basın açıklamasının güvenliğini sağlayan polislerle teröristler arasında çatışma çıkmış, çıkan çatışmada olay mahallinde bulunan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir ELÇİ hayatını kaybetmiştir.

Çatışma esnasında olay yerinde bulunan ve basın açıklamasını takip eden Anadolu Ajansı Muhabiri Aziz ASLAN ateşli silah ile elinden ve Doğan Haber Ajansı Muhabiri Ramazan YAVUZ ise arbede esnasında omuzundan hafif şekilde yaralanmışlardır. Her iki şahıs kaldırıldıkları hastanede tedavilerini müteakip taburcu edilmişlerdir.

Olayla ilgili İçişleri Bakanlığınca görevlendirilen 2 Mülkiye Başmüfettişi 2 Polis Müfettişi toplam 4 müfettiş incelemelerine başlamışlardır.

Olay sonrası Sur İlçesinde saat 13.00 itibari ile sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir.

Saat 14.30 sıralarında Cumhuriyet Başsavcısı, Olay Yeri İnceleme ekipleri ve avukatlarla birlikte olay yerinde incelemeler yapmak, delillerin kaybolmasını engellemek ve her yönü ile açıklığa kavuşması için gerekli çalışmalara başlamak için yola çıktıklarında, çevre güvenliğini sağlamak üzere giden güvenlik görevlilerine 5 ayrı noktadan roket atılmış ve heyete uzun namlulu silahlarla ateş edilmiştir. Yine olay yerinin güvenliğini sağlayan zırhlı kobra aracının geçişi esnasında tuzaklanmış bombanın patlatılması sonucunda zırhlı araç devrilmiştir. Zırhlı araçta bulunan Özel Harekât Şubesinde görevli 4 Polis Memuru hayati tehlike arz etmeyecek şekilde yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştır.

Olayın aydınlatılmasını engellemek isteyen ve rahatsızlık duyan terörist unsurların yaptığı bu silahlı saldırılar nedeniyle olay yerine bilinçli olarak zarar verilmiş, heyet Tahir Elçi’nin hayatını kaybettiği noktada sağlıklı bir olay yeri incelemesi yapamadan ayrılmak zorunda kalmıştır.

Bölgeye emniyeti sağlamak üzere intikal eden emniyet güçleri ile örgüt mensupları arasında sıcak çatışmalar yaşanmaktadır.

Olayın en kısa süre içinde aydınlatılması ve faillerin bulunarak yargıya teslim edilmesi için gereken her şey yapılmaktadır.





Son Güncelleme: 29.11.2015 00:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.