Evlere cenaze yollama bakanlığı


Son 5 yılını işsizlere, memurlara, atama bekleyen öğretmenlere, emeklilere hayali müjdeler üreterek geçiren gazeteler iş kazaları konusunda suskun. Oysa yılın 365 günü her gün 5 eve iş kazası sonucu hayatını kaybeden gariban emekçinin cenazesi gidiyor.

Türkiye'de iş kazalarında her gün ortalama 5 emekçi can veriyor.
Sadece yılın ilk 9 ayında iş kazasında ölü sayısı 1.414. Yaralanan, sakan kalan işçilerin sayısı daha da ürkütücü.
Bakanlığı döneminde en fazla iş kazası sonucu ölümle karşılaşan Faruk Çelik Soma faciasında bile istifayı aklının ucundan geçirmedi.
Çelik'in son Ermenek faciası öncesi gündeminde patronları düzlüğe çıkartmayı amaçlayan Kıdem Tazminatı Fonu'nu sendikalara kabul ettirmek vardı, maden ocağını su bastı, şimdilik rafa kalktı.
Dünyanın hiç bir ülkesinde hiç bir çalışma bakanına nasip olmayacak kadar cenazeyi bakanlığı döneminde 'iş kazası' raporlarıyla toprağa yollayan Faruk Çelik, işverenin yükümlülüğündeki tazminatı hazine destekli fonlara aktarabilmenin yollarını ararken, Ermenek'te 18 kömür işçisi su altında, Zonguldak'ta 2, Karabük'te 1 işçi toprak altında can verdi.

Muhtemelen sayın Bakan Ankara'ya dönüş yolunda yeni iş kazaları haberleri alacak, yine hukuki yetersizliklerden dem vurarak uygulamadaki eksiklikleri anlatacak.

Son 6 yıldır meydana gelen iş kazalarının rakamlarını merak edenlere aktarayım.

2008 yılında 865, 2009 yılında 1171, 2010 yılında 1.444, 2011 yılında 1.700, 2012 yılında 744, 2013 yılında 1.235, 2014 yılının ilk 8 ayında 1.414 kişi resmi kayıtlara iş kazası sonucu ölüm olarak adını yazdırdı.

Rakamlara göre işçilerimiz sanki çalışmıyor bir gizli savaşta can veriyor, savaşta bile komutanların birinci önceliği askerini ailesine sağ salim göndermek gibi vicdani bir sorumluluk taşırken, bizim işverenlerin böyle bir derdi olmuyor.

Torunlar Center'da meydana gelen asansör faciasında bile hukuk Aziz Torun ve ekibini 'Yargılamaya gerek' bulmadı. Bu nasıl hukuk diye sormanın cezası var, ama bir asansörün içinde 10 kişinin ölmesinin hukuki sorumluluğu yok. Kasıt yoksa ceza da yok.
Yok böyle ülke.
Binlerce işçiyi analar-babalar sanki seri bir katilin insafına bırakıyor.
Bakan Faruk Çelik ne diyor?
Denetim eksik, gak ve guk.

Analar cenazelerini 'Kuzum-kuzum' diye uğurlarken AK Parti iktidarı onu üçüncü kez kabinesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak ağırlıyor.
Kendi bakanlığının verilene göre iş sağlığı ve güvenliği denetimleri son 10 yılda yüzde 70 azaldı. 2005 yılında 27 bin teftiş yapılırken bu rakam 2009’da 19 bine, 2011’de 15 bine, 2012’de 11 bine, 2013’te 8 bine geriledi. Oysa aynı dönemde işyeri sayısı 850 binden 1 milyon 600 bine çıktı. Çalışan sayısı da ikiye katlanarak 12 milyona erişti.
İş yeri, çalışan sayısı artarken denetimler düşüren bakanlığın ürettiği gerekçeler 'İş verenlerin fazla canını' sıkmama cinsinden gibi duruyor.
Ermenek kömür ocağı önünde 5 gündür oğullarını ölü ya da diri isteyen analar babalar oylarını kime verdi bilinmez ama, onların can sağlığını emanet ettiği bakanı artık istifa etmeli. Bu kadar çok iş kazasının büyük bir beceriksizlik olduğunu kabul hala fark edemediyse, yol arkadaşları yeni yol kazaları olmadan lütfen Çelik'i uyarsın.
Faruk Bey her gün 5 eve cenaze çok fazla çok..


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.