Zorunlu Karşılıklara İlk Faiz Ödemesi 1 Aralık'ta (2)

(Ayrıntılar eklendi.) İSTANBUL, 21 Ekim () - Merkez Bankası, zorunlu karşılıklara ilk faiz ödeme döneminin Kasım ayı olacağını, ödemenin ise Aralık ayının ilk günü yapılacağını açıkladı. Merkez Bankası açıklamasında, mevduat...

21 Ekim 2014 Salı 14:40
Zorunlu Karşılıklara İlk Faiz Ödemesi 1 Aralık'ta (2)






(Ayrıntılar eklendi.)
İSTANBUL, 21 Ekim () - Merkez Bankası, zorunlu karşılıklara ilk faiz ödeme döneminin Kasım ayı olacağını, ödemenin ise Aralık ayının ilk günü yapılacağını açıkladı.

Merkez Bankası açıklamasında, mevduat ve özkaynak toplamının kredilere oranı hesaplanarak bulunan "çekirdek yükümlülük rasyoları" sektör ortalamasından daha yüksek olan finansal kuruluşlara "kendi durumlarını bozmadıkları sürece" daha yüksek oranda faiz ödeneceği de vurgulandı.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Zorunlu karşılıkların Türk lirası cinsinden tesis edilen kısmına faiz ödemesi 2014 yılının Kasım ve Aralık ayında izleyen ayların ilk iş günlerinde, 2015 yılından itibaren üç ayda bir Mart, Haziran, Eylül, Aralık ayları sonunu izleyen ilk iş gününde yapılacaktır" denildi.

Açıklamaya göre, zorunlu karşılığa tabi kuruluşların 2014 yılı Kasım ve Aralık aylarındaki lira cinsinden zorunlu karşılıklara yapılacak faiz ödemesi, Merkez Bankası'nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin 700 baz puan eksiği oranında olacak.

EKİM'İN SON HAFTASINA FAİZ YOK
Ayrıca, 2014 yılı Kasım ayındaki ilk zorunlu karşılık tesis dönemi 24 Ekim 2014 tarihinde
başlamış olacağından, 24 Ekim – 31 Ekim 2014 tarihleri arasındaki tesisler için zorunlu
karşılık faiz oranı verilmeyecek ve fiili dönem 1 Kasım itibarıyla başlayacak.

FAİZ FONLAMA MALİYETİNİN ALTINDA
2015 yılından itibaren üç ayda bir ödenecek faiz oranının belirlenmesinde ise, resmî mevduat ve bankalar mevduatı dışında kalan mevduat ve özkaynak toplamının brüt krediye oranı göz önünde bulundurularak, Merkez Bankası'nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin 500 veya 700 baz puan eksiği dikkate alınacak.

KURULUŞLAR ÜÇ GRUBA AYRILACAK
Zorunlu karşılığa tabi kuruluşlar "mevduat ve katılım bankaları", "kalkınma ve yatırım bankaları" ve "finansman şirketleri" olmak üzere üç gruba ayrılacak, her bir grubun ağırlıklı ortalama oranları ayrı ayrı hesaplanacak ve bulunan oranlar en yakın tam sayıya yuvarlanacak.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.