Tiyader Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş; Turizm Meslek Yasası Çikarilmali

TURİSTİK İşletme Yöneticileri, Personeli ve Avrupa Birliği Turizm Personeli ile İlişkiler Derneği (TİYADER) Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, turizmde istenen seviyeye ulaşmak için öncelikle meslek yasasının çıkarılmasının gerekli olduğunu...

22 Kasım 2014 Cumartesi 15:54
Tiyader Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş; Turizm Meslek Yasası Çikarilmali






TURİSTİK İşletme Yöneticileri, Personeli ve Avrupa Birliği Turizm Personeli ile İlişkiler Derneği (TİYADER) Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, turizmde istenen seviyeye ulaşmak için öncelikle meslek yasasının çıkarılmasının gerekli olduğunu söyledi. Prof.Dr. Erbaş, çıkarılacak turizm meslek yasası ile sektörde meslek lisesi veya fakülte mezunu personel çalıştırılmasının zorunlu hale geleceğini, bu sayede ülkemizin dünyada hak ettiği seviyeye ulaşacağını ifade etti.
TİYADER Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Rahman Temizkan ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Aslan, bir restorantta basın toplantısı düzenleyerek ülkemiz turizminin durumunu, sorunları ve çözüm yollarını anlattı.
TİYADER Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, turizm personeli meslek yasasını çıkarılarak mevcut personel kayıt altına alınması ve bundan sonra sadece diplomalı olanların çalışması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin turizm varlıkları bakımından aşırı zengin olanaklara sahip bulunduğunu, buna karşın çok az gelir sahibi olduğunu kaydeden Prof.Dr. Erbaş, “Bir İspanya’dan turizm varlıklarımız çok önde olduğu halde gelirimiz üçte bir oranında daha az oluyor. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Gelirin yüksek olması rasyonel yönetim anlayışının hakim olmasındandır. İspanya’da otel sahibi en iyi ismi, iyi bir fiyata oteline Genel Müdür olarak alıyor. Genel Müdürün de çalışacağı isimleri iyi yetişmiş kimselerden seçmesine olanak tanıyor. Bizde ise otel sahibi turizmden anlamayan oğlunu, kızını, damadını, yakınını veya tanıdığını müdür yapıyor. Personelin yeteneğine, işi bilmesine, eğitimine değil de ucuz iş gücü olmasına bakıyor. Ucuz iş gücü pahalı maliyettir. Bunu İspanyol biliyor ve uyguluyor. Ama biz de tam tersi geçerli deniyor. Kalifiye personel ürünü daha pahalıya pazarlıyor, kaliteli yemek ve sunum yapıyor. Dolayısıyla geliri artırıyor. 9 bin kilometre civarında sahil şeridimiz bulunuyor. Müthiş bir orandır. Bu sahil İspanya’da yoktur. Ama turizm meslek yasası olmadığı için herkes turizmde çalışabiliyor. Bir hastaneye sağlık eğitimi almamış personel alınmaz. Meslek yasası ile birlikte personellerin meslek sicilleri olacak. Bu şekilde işletmelerde olumsuzluklardan korunabilir” dedi.
TURİZMDE DÜNYA LİDERİ OLMALIYIZ
Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Rahman Temizkan, 4 yıl önce kurdukları derneğin ana amacının ülkenin turizm gelirlerini ve hizmet kalitesini artırarak dünya liderliğine yükselmesi için gerekli çalışmaları yapmak olduğunu söyledi.
Ülkemizin dünyaya sunabileceği zengin petrol, doğalgaz, atın gibi yeraltı zenginlikleri, ileri teknoloji ürünleri ile ucuz iş gücü imkanlarının bulunmadığına dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Temizkan, dünyaya en iyi tarihi ve doğal güzelliklerimizi satabileceğimizi belirtti.
Devletin açtığı okullar ve verdiği teşviklerle, özel teşebbüsünde süper lüks otellerle sektöre milyarlarca dolarlık yatırım yaptığını kaydeden Temizkan “ ancak üstün alt ve üst yapının yapılması ile insan kaynakları doğru orantılı gelişmiyor. Dünyanın en kaliteli otelleri bizde, ancak çalışanların çoğu kalifiye eleman değil. Açılan kurslara katılarak sertifika almış kişilerden oluşuyor. Yılda 20 bin üniversite, 15 bin de liseden olmak üzere 35 bin mezun veriliyor. Bunları sektöre kazandırmadığımız sürece turizmde istenen kalkınma olmaz” diye konuştu.
GELEN TURİSTTE DÜNYA ALTINCISI, GELİRDE İSE ON İKİNCİYİZ
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Aslan ise, “2013 yılı Aralık ayı sonu itibari ile dünyada 1 milyar 87 milyon kişi seyahat etmiş. Bunların 38 milyonu ülkemize gelmiş. Seyahat edenlerin yüzde 3,4’ünü ülkemize çektiğimiz anlamına geliyor ve en çok turist gelen ülkeler arasında dünyada 6'ncı sıradayız. Turizmden dünya ülkeleri 1 trilyon 115 milyar dolar gelir bırakmış. Bunun ülkemize kalan miktarı 28 milyar dolardır, bunu orantıladığımızda yüzde 2,3’e denk geliyor, bu da dünya genelinde gelir bakımından 12'nci sıraya geliyor. Gelen turistte ilk 10'a girip de gelirde ilk 10'dan dışarı olan dünyada başka bir ülke yoktur. Buradaki sorunu iyi bilip, çözümüne bakmalıyız. Fiziki mekanlar ve kültürel değerler açısından sorunumuz yok. Sorunu ikiye ayırabiliriz. Birincisi sektörün çalışma şartlarının ağır olmasına karşın ücretlerin yetersiz olması, ikincisi ve en önemlisi de meslek yasasının olmamasıdır. Turizm eğitimi alan öğrencilerin çok azı sektörde çalışmaktadır. Bunun çıkarılacak meslek yasası ile çözülmesi gerekir” dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.