Reklam mesajlarına ne kadar ceza verilecek? Reklam mesajlarına engel?

Cep telefonlarını reklam mesajı bombardımanına tutan pazarlamacı şirketler şimdi yandı. İzinsiz SMS ve reklam e-postası gönderen şirketlere sermayelerinin yüzde 3'ü kadar ceza geliyor

31 Mart 2015 Salı 05:40
Reklam mesajlarına ne kadar ceza verilecek? Reklam mesajlarına engel?






Reklam mesajlarına ne kadar ceza verilecek? Reklam mesajlarına engel?

Yıllardır pazaralamacıların mesaj bombardımanına maruz kalan milyonlarca telefon ve internet kullanıcısı mayıs ayından itibaren rahatlıyor. Artık vatandaşı rahatsız eden SMS ve e-posta reklam mesajlarına ağır ceza geliyor, Tüketicinin başını ağrıtan reklam mesajları artık bitiyor.


1 Mayıs'tan itibaren tüketiciye izni dışında mesaj ve e-mail gönderen ya da arama yapan elektronik haberleşme sektöründeki işletmecileri ağır cezalar bekliyor.

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 1 Mayıs'tan itibaren sabit ve cep telefonuyla internet hizmeti veren şirketlerin, vatandaşları rahatsız eden pazarlama ve tanıtım amaçlı mesaj, arama ve maillerinin sona ereceğini bildirdi. Bakan Bilgin, yaptığı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından "Pazarlama Amaçlı Haberleşmelere İlişkin Usul ve Esaslar"a ilişkin taslak metnin hazırlandığını belirtti. Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Kanunun 50. maddesinin değiştirildiğini hatırlatan Bilgin, "Kanunda yapılan değişiklikle 'İşletmeciler tarafından, sundukları hizmetlere ilişkin, abone ve kullanıcılarla, önceden izinleri alınmaksızın otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle pazarlama veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla haberleşme yapılamaz' hükmü getirildi" değerlendirmesini yaptı.

YENİ DÜZENLEMELER GELDİ

Hazırlanan taslakla BTK tarafından yetkilendirilen sabit, mobil telefon şirketleri ile internet servis sağlayıcıları, kablo ve uydu TV şirketlerine ilişkin yeni düzenlemelerin yer aldığını ifade eden Bilgin, şunları kaydetti: "Şirketler sözleşme ve taahhütname imzalanması sırasında abonelere pazarlama ve tanıtım amaçlı haberleşmeleri ücretsiz reddetme imkanı sağlayacak. Tanıtım amaçlı haberleşmeleri reddeden abonelere bu tür mesaj ve mailler gönderilemeyecek."

İzin almaya da sınır var

Bilgin, işletmecilerin tanıtım amaçlı haberleşmeler için izin vermeyen ya da daha önce verdikleri izni geri alan aboneyle söz konusu amaçla haberleşme yapılabilmesi için izin alma zorunluluğunun getirildiğini belirtti. Bilgin, abonelerden alınacak izinler için kullanıcılarla yılda en fazla iki defa iletişime geçebilme sınırlamasının olacağını bildirdi.

İŞLETMELER SORUMLU

Taslakta ağır cezaların öngörüldüğünü belirten Bilgin, "İşletmeci tarafından elektronik haberleşme hizmeti sunmak üzere yetkilendirilen taraflarca, pazarlama veya cinsel içerik gibi maksatlarla yapılacak haberleşmelerde belirlenen usul ve esaslara uygun hareket edilmesinin temininden işletmeciler sorumlu olacak. Elektronik haberleşme sektöründe hizmet veren işletmeciler, uymamaları halinde ise bir önceki takvim yılındaki net satışlarının yüzde 3'üne yakın para cezası alacaklar" diye konuştu.
Son Güncelleme: 31.03.2015 05:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.