Bu yılki hedef 600 ton atık pil

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı'nca atık pillerin toplanması ve bertarafı konusunda yetkilendirilmiş tek kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP), geçen yıl 540 ton atık pil topladı....

30 Ağustos 2015 Pazar 10:58
Bu yılki hedef 600 ton atık pil






Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı'nca atık pillerin toplanması ve bertarafı konusunda yetkilendirilmiş tek kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP), geçen yıl 540 ton atık pil topladı. En çok atık pil toplayan mavi bayraklı işletmelerin de belirlendiği uygulamada bu yıl 600 ton atık pil hedeflendi.
2004 yılında kurulan TAP, atık pilleri çevreyi kirletmeyecek şekilde toplamak ve bertaraf etmekle yükümlü tek kuruluş. TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar, 2007 yılında 225 ton olan yıllık atık pil toplama miktarını 2014 itibariyle 540 tona çıkardıklarını, bu yılki hedeflerinin 600 tona ulaşmak olduğunu söyledi.
EN ÇOK ATIL PİL İSTANBUL'DAN
Atık pil toplama miktarının artırılması ve verimli şekilde sürdürülmesini sağlamak için özellikle belediyelerle titiz bir çalışma yürüttüklerini belirten Neslihan Bahar, şöyle dedi:
"Şu ana kadar Türkiye çapında 16'sı büyükşehir olmak üzere 532 belediyeyle işbirliği halindeyiz. Bu sayı her gün artıyor. Belediyelerin yanı sıra, tekno marketler, zincir marketler, bakanlıklar, organize sanayi bölgeleri, okullar, Diyanet İşleri, Silahlı Kuvvetler, oteller, Emniyet Genel Müdürlüğü ve PTT de bizimle işbirliği yapan kuruluşlar arasında. En çok atık pili bölge olarak Marmara'dan, şehir olarak İstanbul'dan topluyoruz."
MAVİ BAYRAKLI YARIŞMA
Geçen yıl ilki yapılan mavi bayraklı oteller arasında düzenlenen atık pil toplama yarışmasının bu yıl ikinci kez düzenleneceğini kaydeden Bahar, geçen yıl ilk 3 sırayı TT Hotels Pegasos Planet, Fame Residence Lara ve Rixos Lares'in aldığını söyledi. Bu yıl hem katılan işletme sayısının hem de toplanan miktarın daha fazla olmasını arzu ettiklerini belirten Bahar, "31 Ekim 2015 tarihine kadar en çok atık pil toplayan mavi bayraklı işletmeleri belirleyeceğiz. TÜRÇEV ve derneğimiz işbirliğiyle düzenlenecek yarışmada ilk 10 otel sertifikayla ödüllendirilecek. Yarışma için otellerin bize herhangi bir başvuru yapması gerekmiyor. Yarışmaya katılım, 31 Ekim 2015 tarihine kadar derneğimize teslim edilecek pil miktarına göre yapılacak" dedi.

ATIK PİL NERELERDEN ÇIKIYOR
Neslihan Bahar, yarışmaya katılmak için, tesislerinde bulunan kapı kilit sistemleri, klima ve TV kumandaları, elektronik kasa, kablosuz duman dedektörleri, kablosuz telefonlar, güvenlik telsizleri gibi cihazlarda kullanılan pillerin ayrı toplanarak kendilerine teslim edilmesi gerektiği vurguladı. Atık pillerin teslimi için TAP derneğinin web sitesine girmenin yeterli olacağını söyleyen Bahar, otellerdeki atık pil kutuları eskimiş veya kullanılamaz hale gelmişse, bir telefonla hemen ücretsiz atık pil toplama kutularının tesise teslim edileceğini dile getirdi.
ATIK PİL BİLİNCİ ARTIYOR
Pilin doğaya bırakılması halinde ciddi çevre kirliliği oluşturduğuna dikkat çeken Bahar, okullarda atık pil konusunda bilinçlendirilen çocukların eve gittiklerinde anne ve babalarını atık pili kaynağında ayrıştırma konusunda uyardıklarını da söyledi. Bahar, Türkiye'de atık pil konusunda çevre bilincinin her yıl artan bir ivmeyle devam ettiğini, toplanan tek kullanımlık pillerin bertaraf edilmek üzere uygun şartlarda depolandığını, şarj edilebilir pillerin ise geri dönüşüme yollandığını ekledi.
ATIK PİLİN GERİ KAZANIMI MÜMKÜN
Pillerden sadece çalışır halde değil, kullanım süresi bittikten sonra da yararlanılabileceğini anlatan Bahar, şöyle devam etti:
"Pillerin içersinde geri kazanımı mümkün olan birçok çeşit metal var. Kullanım süresi dolan, yani 'atık pil' halini alan piller çöpe atıldığında, içerdiği metaller toprağa karışarak çevreyi kirletebilir. Halbuki pil geri kazanılabilen bir tüketim ürünüdür. Çöp yerine atık pil kutularına attığımız piller, yeniden işlenerek, çatal bıçaktan saate, cep telefonundan kaleme kadar birçok ürünün hammaddesi olarak kullanılır."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.