Öğrencilere Ekmek İsrafini Önleme Eğitimi

Mahir ALAN/ ADIYAMAN, () - ADIYAMAN'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından öğrencilere ekmek israfının önlenmesi konusunda eğitim verildi. Halk Eğitim Merkezi'nde verilen eğitime Milli Eğitim Müdürü Seyfi Özkan, Gıda,...

14 Kasım 2014 Cuma 20:28
Öğrencilere Ekmek İsrafini Önleme Eğitimi






Mahir ALAN/ ADIYAMAN, () - ADIYAMAN'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından öğrencilere ekmek israfının önlenmesi konusunda eğitim verildi.
Halk Eğitim Merkezi'nde verilen eğitime Milli Eğitim Müdürü Seyfi Özkan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ali Türker Yener, öğrenciler katıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ali Türker Yener, gıda israfı nedeniyle dünyada yaklaşık 800 milyon insanın yetersiz beslendiğini, 10 milyon insanın ise açlık çektiğini söyledi.
Üretilen gıdaların yaklaşık üçte birinin çöpe atıldığını ifade eden Yener, "Oysa israfın dörtte bir oranında azaltılmasıyla yetersiz beslenen insanların tamamının gıda ihtiyacı karşılanabilmektedir. Doyurucu olması, vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin birçoğunu barındırması ve vücudun enerji ihtiyacının yüzde 40'ının ekmek ile karşılandığını ekmek israfının ihmal ve bilgisizlikten kaynaklandığını yapılan araştırmalar sonucunda ekmeğin gereğinden fazla satın alınması, bayatlayan ekmeklerin değerlendirilmesi konusunda bilgi edinmemesi, yemekhanelerde üstü açık ve ambalajsız servis edilmesi ekmek israfının başlıca nedenleri olduğu tespit edilmiştir. Türkiye genelinde günde 6 milyon ekmeğin çöpe atıldığı ve bunun ülkemize yıllık ekonomik maliyetinin 1.6 milyar lira olduğu tespit edilmiştir. Bu tespitler ışığında sayın Cumhurbaşkanımız tarafından geçtiğimiz yıl ekmek israfını önleme kampanyası başlatılmıştır. Kampanyayla birlikte daha kaliteli, doyurucu, besleyici, tok tutucu ve obeziteyi önleyici özelliklere sahip tam buğday ekmeğin üretimi teşvik edilmiştir. Kampanya ile birlikte yürütülen çalışmalarla 2013 yılının sonunda günde bir milyon 50 bin ekmek çöpe atılmaktan kurtarılmıştır" dedi.
Milli Eğitim Müdürü Seyfi Özkan ise Kuran'dan örnek vererek israfın önüne geçilmesini için yapılması gerekenleri anlattı. Konuşmaların ardından ekmeğin üretimi, tüketimi, tüketim sırasında nasıl israf edildiği hakkında sinevizyon gösterimi eşliğinde bilgiler verildi. Eğitimin sonunda ekmek israfı konusunda yapılan komposizyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere çeşitli ödülller verildi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.