Yemen'de Bu Sefer Silahlar Yerine Havai Fişekler Patladı

Husilerin devrim haberi başkent Sana'da havai fişeklerle kutlandı.

07 Şubat 2015 Cumartesi 10:26
Yemen'de Bu Sefer Silahlar Yerine Havai Fişekler Patladı






Yemen'de dün Husi güçleri, parlamentoyu feshettiklerini ve yeni bir meclis kuracaklarını açıkladı. Husilerin devrim haberi başkent Sana'da havai fişeklerle kutlandı.
Şii grup adına başkent Sana'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan televizyon yayınında, 'Devrimci Komitelerin' 551 kişilik yeni parlamento kurmakla görevlendirildiği bildirildi. BBC Türkçe'nin haberibe göre İsyancılar ayrıca geçici hükümet görevini üstlenecek beş kişilik bir başkanlık konseyinin kurulduğunu da duyurdu.

Yemen'de isyancı Husilerin başkent Sana'da kontrolü ele geçirmesini protesto eden Cumhurbaşkanı ABDurabbu Mansur Hadi ile Başbakan Halid Mahfuz Bahhah liderliğindeki hükümetin geçen ay istifa etmesinden bu yana büyük bir siyasi bir boşluk yaşanıyor.

İsyancıların açıklamasında "Yemen'i güvenli sulara taşıyacak yeni bir dönem başladı." denildi. Açıklamada bir seçim takvimi ya da istifa eden eski Cumhurbaşkanı Hadi'nin durumunun ne olacağı konusunda bilgi verilmedi.

Husiler kendilerine verilen desteği göstermek için açıklamanın yapıldığı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çok sayıda siyasi ve askeri lider ile aşiret reislerini de topladı.Ancak Husiler, ülkenin kuzeyinden gelen bir Şii azınlık.

Sünni aşiretler ile güneydeki liderlerin bu açıklamayı kabul etmemesi ve Yemen'in daha da büyük bir kargaşaya sürüklenmesi ihtimali bulunuyor.Husileri İran'ın desteklediği iddia ediliyor ancak taraflar bu iddiayı reddediyor.

Associated Press ajansı Yemen'deki durumun, Yemen El Kaide'sinin işine yarayabileceği, bunun da ABD'nin ülkedeki operasyonlarını tehlikeye atabileceği değerlendirmesini yapıyor.

Yemen hükümeti bir süredir ABD'nin insansız hava araçlarının yardımıyla yerel el Kaide güçlerine karşı mücadele ediyor.
Son Güncelleme: 07.02.2015 10:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.