Aksiyoner Fethi Gemuhluoğlu!

Fethi Gemuhluoğlu’nun da bulunduğu bir sohbette Necip Fazıl Kısakürek’e sorarlar; ”efendim Sakarya şiirinizi okur musunuz?” Necip Fazıl; “ezberimde yok! der ve ekler, “peki ben size sorayım, Sakarya şiirinin neden yazıldığını biliyor musunuz? “Efendin Anadolu’nun kurtuluşunu, hürriyeti… falan, falan…“ herkes bir şey söyler. Necip Fazıl elini kaldırarak, “hayır!” der, “hiç biri değil! Sakarya şiirinin son mısraı için yazılmıştır! ‘Yüzüstü çok süründük ayağa kalk Sakarya!’ 
Türkiye Yazarlar Birliği; Necip Fazıl, Nurettin Topçu, Cemil Meriç, Cahit Zarifoğlu, Akif İnan, Nuri Pakdil gibi ülkemizin mihenk taşlarını anma programlarına, bu sene yine milli ve maneviyatçı bir dava adamı Fethi Gemuhluoğlu (1922-1977)’nu da ekledi. Geleceğimize yön veren bu güzel insanların hatıraları ile bizleri buluşturan TYB İstanbul Şubesi’nin koca yürekli başkanına bir kez daha teşekkür ediyorum. TYB diğer STK’lardan farklı olarak kaliteli kültür, sanat ve edebiyat programları yapıyor ama asıl farkında olmadan ‘bir insan inşası’ yapıyor! Bu böyle biline…
Tabiki bir insanı yine en iyi arkadaşı anlatır değil mi? Saçlarını nur inmiş, tarihin canlı tanıkları; Prof. Emin Işık ve Prof. Sadettin Ökten, Fethi Gemuhluoğlu ile olan hatıralarını paylaştılar bizlerle. (21-22 Kasım 2015 TYB) 
 
Fethi Gemuhluoğlu’nun çocukluğu, Göztepe’de Merdivenköy muhitinde ehl-i hal kişilerle eski İstanbul efendilerinin son kalıntıları arasında geçer. Türk Kültür Ocağı, Milliyetçiler Derneğinde yetişir ve dönemin bütün gençlik faaliyetlerinde mitinglerde başı çeker.
 
Necip Fazıl’ın işaret ettiği gibi, ‘Silkinme ve ayağa kalkışın’ adamı olan Fethi Gemuhluoğlu, kabiliyetli ve çok zeki bir insandır. O, Allah’ın verdiği zekâyı yine Allah yolunda kullanan; talebe yetiştiren dava insanıdır.
Kayın babasının başkanı olduğu vakfın burs dağıtım işi Fethi beye verilir. O’da, burs başvurusu yapanları suale çeker, “sünnet oldun mu, sen hiç âşık oldun mu?  Gibi reaksiyonlarını ölçerek doğru insanları bulur.  Sonra da  “Ben hayatta sevmemiş, gönül adamı olmamış insanı ne yapayım? der.
Emin Işık hoca, Fethi beyden nasıl burs aldığını şöyle anlatıyor: “Emin okuyorsun sana burs verelim.” der. O’da “maaş alıyorum efendim, bendenden daha fakirleri var.” cevabını verince Fethi Beyden; “ben sana fakir misin diye sormadım!” karşılığını alır.  Bu sırada konuşarak evden çıkarlar ve karşı kaldırımda püfür püfür kokusu yayılan kestaneci vardır.  Fethi bey tekrar sorar, “bak şu kestaneciyi görüyor musun, bu soğukta, sokakta rızkını kazanmanın peşinde ve fakir ama biz o’na burs vermiyoruz. Emin, biz fakir -fukaraya değil adam olacaklara,  geleceğimizi inşa edenlere burs veriyoruz.” der. 
Emin hoca, “ O, zaten kimin burs almaya ihtiyacı olduğunu bilecek kadar feraset sahibi biriydi.” diyor.
 
Prof. Sadettin Ökten ise onunun için; “Bir büyük tahrifattan bir büyük inşa kolay değil tabi, en büyük davası ahlak davası olan, asrımızın yaşayan Dedekorkut’u…” diyor
O, aşkları duvarlara değil yüreklere yazan koca yürekti.
O, ülkeyi karış karış gezmiş adeta Türkiye’nin muhtarı,
O, sorgulayıcı kişiliğiyle,
O, bir insan sarrafı,
O, büyük rüyalar gören,
O, milliyetçi cephenin mimarı
O, kadim medeniyetin sözcüsüydü.
O, bir aksiyonerdi, aramızdan göçüp giden yüreğiyle yıllarca sahipsiz yürekleri emziren dağ gibi bir adam…
Cahit Zarifoğlu’nun”, “Tek başına okuldu” dediği ve Necip Fazıl’ın, “Fikir ve çile birliği kökünde yekpareleştiğimiz büyük ve sevgili dostum” dediği dava arkadaşı…
Başım ağrıyor diyen adama “ne iyi, başın var ki ağrıyor” deyip derdini seven biri…
“Peygamberi ekber efendimiz; “sevdiklerinize sevdiğinizden ikram ediniz” buyurur” diye referansı hep İslam olan Fethi Gemuhluoğlu’nu her daim, minnet ve rahmetle anıyoruz. 
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.